‘In de zinderende Italiaanse hitte vallen geen mussen van het dak maar kan het zo voorkomen dat er een sinaasappel voor je voeten rolt of een sappige citroen… Mr Igel houdt van sinaasappel en dan vooral van de geur. Hij snift en snuift de hele dag tussen de bloesems in de lente en vandaag van vers geraspte sinaasappelschil.. Mmmm. Maar wat nu sinaasappel met Kerstkoekjes te maken heeft? Die gekke mensen ook…’
Ingrediënten voor 27 koekjes
Wachttijd: 12 uur
- 2 eiwitten
- Druppel citroensap
- 200 gram fijne poedersuiker, plus wat extra’s om te bestrooien
- 200 gram amandelmeel
- 1 theelepel bitter amandelaroma
- De zaadjes van een vanillestokje
- De geraspte schil van 1 gewassen sinaasappel
Bereidingswijze
De avond ervoor:
- Klop de eiwitten op met een druppel citroensap en meng de poedersuiker en het gemalen amandelmeel erdoor. Voeg ook het bittere amandel-extract, de geraspte schil van een sinaasappel en de vanillezaadjes toe. Dek af met huishoudfolie en zet het een nacht in de koelkast.
De volgende dag:
- Verwarm de volgende dag de oven voor op 160°C.
- Bestrooi het werkblad met poedersuiker. Rol het deeg uit tot een blok en snijd kleine balletjes uit het deeg.
- Vorm het deeg met je handen tot een ovaal van ongeveer 1 cm dik. En verdeel de koekjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
- Maak je handen nat met water en dep elke ricciarelli in de extra poedersuiker.
- Bak de koekjes voor 18 minuten af.
- Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
- Bewaar de ricciarelli’s in een luchtdichte doos. De dag erna zijn ze nog lekkerder…!!
Herbruik de vanille peul
Vanille peulen zijn duur. Daarom kun je prima de vanille peulen hergebruiken in een vanille-extract.
Geef een reactie