Uit deze gerechten bestond de mini-rijsttafel
- Sèng gèsèng (hieronder het recept)
- Nasi koening (hieronder het recept)
- Atjar tjampoer
- Sambal Oelek
- Rendang pedang
- Gekookte eieren
- Gestoofde witte kool
- Emping
Recept: 10/578
Sèng gèsèng
Blz. 90, Groot Indonesisch Kookboek, Beb Vuyk, 49e druk 2019
Ingrediënten voor (4 personen icm met andere gerechten)
- 350 gram runderstoofvlees (van goede kwaliteit)
- 2 grote rode uien, gepeld en in grove stukken gesneden
- 2 tenen knoflook, gepeld en gehakt
- 3 eetlepels tamerinde pasta + 5 eetlepels water
- 1 theelepel trassi
- Olie om in te bakken
- Zout
Bereiding
- Snijd het vlees in stukken van dobbelstenen van 2 cm
- Doe wat olie in een pan met dikke bodem en bak het vlees aan.
- Voeg de uien en knoflook toe.
- Maak van de tamerindepasta, trassi en het water een papje en voeg dit toe aan het vlees.
- Voeg zout naar smaak toe en laat de stoof rond de 2.5 uur zachtjes stoven met de deksel op de pan.
- Haal de laatste 45 minuten de deksel van de pan, zodat het meeste vocht verdamp en het vlees bijna droog komt te staan.
Recept: 11/578
Nasi koening
Blz. 43, Groot Indonesisch Kookboek, Beb Vuyk, 49e druk 2019
Ingrediënten voor (4 personen icm met andere gerechten)
- 75 gram pandanrijst per persoon
- 1/3 blok santen
- 1 theelepel zout
- 1 spriet sereh
- 2 theelepels koenjit
- 3 blaadjes van pandanblad (€1.80 per 100 gram bij de toko)
- 5 blaadjes jeruk purut
- 1 salam blad
- water
Bereidingswijze
- Doe alle ingrediënten in de elektrische rijstkoker.
- Voeg er voldoende water bij. Minimaal 1 vingerkoot (3 cm) water vanaf de rijst gemeten.
- Zet de pan aan en kook de rijst gaar.
- Laat de rijst zo’n 30 minuten nagaren.
Recept: 12/578
Atjar Tjampoer
Blz. 308, Groot Indonesisch Kookboek, Beb Vuyk, 49e druk 2019
- 1/4 witte kool
- 5 wortels, geschild
- 200 gram taugé, gewassen
- 1 komkommer, zaadlijsten verwijderd en in kleine stukjes gesneden
- 2 Spaanse pepers
- 16 eetlepels azijn
Boemboe
- zout
- 2 uien
- 2 tenen knoflook, gepeld
- 5 kemini’s, gepoft
- Duimdikte verse gember
- 2 theelepels koenjit
- 2 eetlepels suiker
- 1 spaanse peper
Bereidingswijze
- Snijd de de witte kool en de wortels met een keukenmachine fijn.
- Snijd de komkommer en de Spaanse peper fijn en voeg deze bij de rest van de groenten.
- Breng in een grote pan met zout het water aan de kook.
- Mix in de keukenmachine alle ingrediënten van de boemboe tot een brei en voeg deze met de azijn toe aan het water.
- Blancheer de groenten voor 1 minuut en doe dan de groenten met het kookvocht in een grote weckpot.
- Proef de atjar en breng deze eventueel nog op smaak met wat azijn en zout.
Anja zegt
Je bent de koenjit vergeten te vermelden bij de nasi Koenig. 😋
Gertrude zegt
Dank Anja voor je oplettendheid. Ik heb het recept meteen aangepast met de koenjit!