Omdat het afgelopen jaar goed ging met de business besloot ik mezelf te trakteren op een mini-abonnement van het kooktijdschrift Foodies. En in de laatste editie (jan.2020) vond ik een recept van Mexicaanse zwarte bonensoep.
Er stonden namelijk nog altijd gedroogde zwarte bonen bij ons in de kast te wachten op een bestemming. En deze leek ik gevonden te hebben met deze bonensoep.
Alleen had ik er even niet bij stil gestaan, dat bonen wellen een tijdrovend klusje is. Trek er maar gerust acht uur voor uit…
Omdat er zoveel tijd in ging zitten, besloot ik wat vrienden uit te nodigen voor een gezellige voedzame vegetarische maaltijd! Ik serveerde er taco’s en een zelfgemaakte guacamole bij.
Oh ja, zelf lust ik geen avocado’s! Daarom is het recept van de guacamole is voor mij onmetelijk vies om nog eens na te produceren in vorm van een recept. Een keer was meer dan genoeg…
Nog een ding. Ben je nou niet zo van de vegetarische afdeling, dan zou je deze soep extra kunnen verrijken met chipolata worstjes, die je bij de Turkse slager kunt kopen! Bak de worstjes dan gewoon in een pan, snijd ze in stukjes en voeg deze vlak voor het serveren toe in de soep. Mmmmm…
Bereidingstijd: 8 uur wellen + 1,5 bonen koken/ bereiden = 9,5 uur
Aantal: 6 soepkommen
Ingrediënten
- 350 gram zwarte bonen, tenminste 8 uur geweld
- 1 ui, gepeld en gesnipperd
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel komijnzaadpoeder
- ½ theelepel korianderpoeder
- 1 steranijs
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 Liter water
- 1 groentebouillon tablet
- 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in halve repen gesneden.
- 2 eetlepels sambal oelek
- 4 verse tomaten
- 50 gram crème fraiche
- Verse koriander, om te garneren
Bereidingswijze
- Verhit wat olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit daarin de ui en de knoflook totdat ze glazig zijn.
- Voeg alle kruiden toe, en fruit deze even mee.
- Voeg de bonen, de tomatenblokjes, bouillontablet en het water toe en breng de soep aan de kook.
- Verwarm een koekenpan en bak op hoog vuur de paprika’s totdat ze bruin kleuren.
- Voeg de paprika’s toe aan de soep.
- Laat de soep voor minimaal 1.5 uur garen totdat de bonen gaar zijn.
- Breng op smaak met de sambal en eventueel wat zout.
- Garneer de soep af met crème fraiche en de koriander.
Geef een reactie