Jaren geleden tijdens een rondreis door Thailand at ik in de trein de lekkerste gebarbecuede kip die ik ooit gegeten had. Wat me vooral was bijgebleven was de verrukkelijke rooksmaak en de sappigheid die de kip had, ondanks dat het was afgekoeld.
Maar telkens als ik zelf kip op de bbq bereidde, lukte het me helaas nooit om die Thaise versie te evenaren. Totdat we onze Marokkaanse vriendin Rachida uitnodigde op het eten, en zij net op tijd de kip redde van weer de Nederlandse BBQ-ondergang.
Benodigdheden
- Kippenpoten
- Olijfolie
- Peper & Zout
- Rozemarijn (vers)
Extra
- Tang
- BBQ
- Aluminiumfolie
Bereidingswijze
- Steek de BBq aan en laat deze goed op temperatuur komen. Tot zover de Nederlandse versie.
- Was je handen.
- Pak de kippenpoten en wrijf deze met een kwastje in met de olijfolie.
- Leg dan de onderkant van de kip naar beneden op het rek. Het klopt het gaat fikken en vuren, maar dit is onderdeel van het spektakel. Wees vooral niet bang voor aanbranding.
- Nadat de onderkant dicht is geschoeid en al het bloed is geblakerd draag je de kip met souplesse om. Rachida was hier overigens heel goed in! (zie foto)
- Schroei beide kanten dicht en leg dan de kip in de aluminiumfolie (hét geheim) peper en zout de kip aan beiden kanten en leg tussen de kipjes de verse rozemarijn.
- Vouw de folie dicht en laat de kip aan de zijkant zo’n 10 minuten langzaam garen.
- Het resultaat is een smaakvolle, sappige gebarbecuede kip!
Ps. Rachida liet ons ook zien hoe de lekkerste versie van aubergines krijgt! Door gaatjes te prikken in de schil en de aubergines dan pas tussen de kolen te leggen, voorkom je een aubergine-ontploffing. Bedek de aubergines na ongeveer 5 minuten wederom in de alu-folie om ze zo langzaam door te laten garen.
Geef een reactie