‘In de verzengende hitte van de augustusmaand heeft Mr Igel geen tijd om met een lekker verkoelend drankje te gaan pootjebaden in de zee. Want er moet geoogst worden! In alle vroegte klinkt er al dagenlang het ritmische snijden van de zeis door hooi en gras. Het zweet parelt op het voorhoofd van Mr Igel en met zijn zakdoek veegt hij alle druppels weg. Vol goede moed werkt Mr Igel gestaag door en als hij na de laatste strohalm neerploft in de schaduw van de enorme hooiberg, krijgt hij van de kriebelende sprieten, grote honger en verschrikkelijke dorst inspiratie voor het volgende recept…’
Voor uitgeverij Kosmos mocht Bregje het boek Heel Holland Bakt Appeltaart reviewen. Bregje ontving het boek en maakte de Appeltaart met havermoutbodem uit het kookboek. Het onderstaande recept is overgenomen uit het boek.
Review Heel Holland Bakt Appeltaart
Wanneer het bakboek op de deurmat valt, is het nog hoogzomer en hangen de appels & peren nog aan de boom zonrijp te geraken. Wat dat betreft blijft het bakboek nog even op de stapel liggen en mag ze haar intrede in de keuken doen zodra in de vroege herfst de appels & peren geoogst zijn en de zomerse hoge temperaturen uit de keukens van de huizen is verdreven. Het recept dat ik koos om uit te proberen heet ‘Appeltaart met havermoutbodem’. De ideale taart om te maken omdat ik de meeste ingrediënten al in huis had behalve de appels dan. Sappige appels zoals Elstar zijn lekker maar doordat ze veel vocht bevatten, minder geschikt om mee te bakken. Ik wrong de appels na het raspen dan ook goed uit en hield een droog hoopje geraspte appel over. Ik kon het niet laten om nog een klein beetje paneermeel er doorheen te roeren zodat het vocht goed opgenomen kon worden zonder in de bodem te verdwijnen. Een zompige bodem is niet fijn en smakelijk. Daarmee heb ik het sap van een halve citroen ook maar achterwege gelaten. Na alle bereidingsstappen te hebben gevolgd stond er een bleke taart op het aanrecht te pronken om in de oven te verdwijnen en daar goudgeel weer uit te verschijnen. Fijn dat de rozijnen bedekt werden door de appels want rozijnen verbranden snel. Aanrader dus! Maar let op! Bak de taart niet op de heteluchtstand in de oven want ik zag mijn taart al donkerder en donkerder worden. Uiteindelijk heb ik de taart afgebakken op onder- en bovenwarmte en het eindresultaat was daarmee naar tevredenheid. Van smaak en uiterlijk want het oog wil ook wat’.
Ingrediënten voor 10 – 12 personen
Bodem
- 200 gr boter
- 125 gr havermout
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 250 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 mespunt zout
Vulling
- 2 goudrenetten
- 2 elstars
- sap van een ½ citroen
- 2 el kristalsuiker
- 1 tl kaneel
- 150 gram rozijnen
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
Bodem
- Smelt de boter in een steelpan. Meng de havermout, het bakmeel, de basterdsuiker en het zout in een mengkom of in de kom van de staande tafelmixer.
- Voeg de gesmolten boter toe en roer alles goed door elkaar, totdat alle boter is opgenomen.
- Strooi het mengsel over de bodem van de springvorm en duw met de achterkant van een lepel aan tot een gladde bodem.
Vulling
- Schil de appels en verwijder de klokhuizen.
- Rasp de appels grof en doe de rasp met het citroensap in een kom, om verkleuring te voorkomen.
- Meng de kristalsuiker en het kaneel door de appels. Strooi de rozijnen over de bodem, verdeel daar de geraspte appels over en druk alles lichtjes aan.
- Bak de taart in het midden van de oven in 75-90 minuten goudbruin en gaar. Laat de appeltaart even afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.
- Tip! Een dag na het bakken is de taart het lekkerst!
Heel Holland Bakt Appeltaart Kosmos Uitgevers €22,50
Geef een reactie