Laatst was ik met mijn zus Bregje in onze geboortestad Gouda. Nadat we eerst een rondje kringloop achter de rug hadden stelde Bregje voor om naar een delicatessenwinkel te gaan in de Lange Groenendaal. Superleuk vond ik dat, en zeker omdat ik er nog nooit was geweest! Eenmaal binnen werd ik verrast door de hoeveelheid bijzondere producten en raakte ik geïnspireerd door de verschillende soorten eigengemaakte tappende. Bregje stond al met een tappende in haar hand, maar ik beloofde binnenkort mijn recept van dit heerlijke smeersel hier te delen. Goed, dat recept heeft ze dus nog te goed.
Uiteindelijk rekende ik de zwarte pasta af die ik onder andere verwerkte in dit heerlijke gerecht. Misschien was de pasta wel aan de hoge kant (€4,15), maar daarentegen waren de twee poontjes maar €1,95. En zo zaten we voor een kwartje toch weer op de eerste rij….
Ingrediënten voor 2 personen
- 2 rode poon, schoongemaakt
- 1 venkel, in medium grove stukken gesneden + 2 takjes venkelgroen, fijngehakt
- Sap van een halve citroen
- 2 x flinke scheut droge witte wijn
- 4 eetlepels olijfolie
- Peper en zout
- 50 gram bloem
- 40 gram boter
- 1 ui, gepeld en gesnipperd
- Ongeveer 3 DL Kookvocht van de venkel
- 1 dl Slagroom
- Klein plukje saffraan, geweld met een klein beetje warm water
- 30 gram zeekraal
- 200 gram zwarte spaghetti (normale kan natuurlijk ook)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verdeel het venkelgroen over een ovenschaal.
- Bestrooi de buikholte van de vissen met zout en peper, leg ze op het venkelgroen en overgiet ze met het citroensap, de wijn en de olijfolie.
- Zet de visjes ongeveer voor 30 minuten in de oven en bedruip ze voortdurend.
- Als de visjes lekker aan het garen zijn in de oven ga je verder met de saus en de rest van het gerecht.
- Kook om te beginnen de venkel in 15-20 gaar in ruim kokend water. Vang het kookvocht op en spoel de venkel koud zodat het niet verder kan garen.
- Laat in een andere pan boter smelten en voeg hierbij een gesnipperd uitje toe. Laat de ui zo’n 3 minuten fruiten.
- Voeg bloem toe en laat dit even garen. Blus het af met een flinke scheut witte wijn. Laat de wijn verdampen.
- Schep lepel voor lepel het kookvocht van de venkel bij de roux, ga hiermee net zo lang door totdat er een mooie gladde saus is ontstaan.
- Voeg de saffraan toe en roer alles goed door.
- Voeg de slagroom toe en breng het geheel even aan de kook.
- Kook de spaghetti beetgaar zoals op de verpakking staat aangegeven.
- Blancheer in ruim water de zeekraal beetgaar.
- Voeg 5 minuten voor het serveren de venkel toe aan de saffraan saus.
- Doen alles tegelijk op! Eet smakelijk!
Geef een reactie