Mr Igel is apetrots op zijn rode winterjas en rode muts. Dat steekt goed af bij de witte Noordpool waar kleuren verbleekt zijn door sneeuw en ijs of opgegeten worden door hongerige ijsberen. Mr Igel rilt al bij de gedachte. “Ik voel me nu de kers op de kersttaart” lacht Mr Igel. Nog even en dan is het weer Kerst. Fijn, de geur van sinaasappel, kruidnagel en zoete vruchten gevangen in een smakelijk deelbrood’.
Ingrediënten
- 1 kg sterk witbroodmeel
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel gemalen kaneel
- ½ theelepel gemalen kruidnagel
- 1 eetlepel gedroogde abrikozen, fijngesneden
- 1 eetlepel rozijnen of krenten
- 1 eetlepel gepelde hazelnoten, amandelen of walnoten, fijngehakt
- 25 gram verse gist of 1 eetlepel gedroogde gist
- 50 gram boter
- Ongeveer 500 ml warme melk
- 1 ei
Bereidingswijze
- Zet voordat je begint alles klaar inclusief de mengkom, en laat alles op kamertemperatuur komen.
- Zeef de bloem, het zout en de kruiden in de mengkom en meng dit met het gedroogde fruit en de noten. Gebruik je verse gist, meng dit dan met een beetje warm water en een snufje suiker om het snel te laten werken. Als je gedroogde instant gist gebruikt, meng deze dan direct door de bloem.
- Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze toe aan de melk, die warm genoeg moet zijn om te smelten. Maak met je vuist een kuiltje in het midden van de bloem. Giet het warme gistmengsel erbij. Als je verse gist gebruikt, voeg dan het ei toe en roer dit met je hand doorheen, gebruik voldoende melk om een zacht, plakkerig deeg te maken.
- Kneed het deeg op een schoon oppervlak met een beetje bloem tot een gladde bal. Doe het deeg terug in de kom, dek dit af met huishoudfolie en laat dit voor een uurtje rusten op een warme plaats. Het is klaar als je vinger afdruk in het deeg blijft staan.
- Kneed het deeg opnieuw. Snijd het in 18 kleine stukjes en vorm van elk een bal. Schik dit tot een cirkel; een vingerbreedte uit elkaar, in een beboterde, diep gerande bakplaat. Dek het af en laat nog 40 minuten rijzen.
- Verwarm de oven tot 220 graden. Bak de deelbrood in 30-35 minuten goudbruin.
Geef een reactie