Ik had al eerder bij onze visboer gezien dat mensen er vandoor gingen met een tasje sardines, niet te weten dat deze in Bergen op Zoom alleen op woensdag verkrijgbaar waren. Gisteren was dus een toevalstreffer dat ik ook met een zakje vis de deur uit liep, en wellicht veel vaker op woensdag want gefrituurde sardientjes zijn zalig!
Bij de gefrituurde sardientjes maakte ik een salade met linzen en een paprika-mayo (recept hieronder) en serveerde dit met een venkelsoep! Woensdag is ineens de dag van de gefrituurde vis geworden. Ik moet alleen nog iets bedenken tegen die vis walm..
Trouwens sardientjes zijn spotgoedkoop. Ik betaalde voor 400 gram zo’n €3,44. Volgens mij kan verse vis nooit slecht zijn voor een kat….
Ingrediënten
- 100 gram sardines per persoon
- 100 gram bloem
- 1 DL water
- 1 ei
- 0,5 DL zonnebloemolie
- Pan met dikke bodem
Bereidingswijze
- Maak van de bloem met het water en het ei een stevig papje zonder klontjes.
- Verwarm de olie in de pan tot 180 graden. Met een stukje witbrood kan je testen of dit op temperatuur is, het moet frituren en bruin worden als een frietje.
- Haal de sardines door het papje, laat het wat uitlekken en frituur de visjes in een batch van maximaal tien.
- De visjes zijn goed als de huid bruin is gekleurd.
- Haal de visjes met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op wat keukenpapier.
- Laat de olie weer op temperatuur komen, test dit weer met een stukje brood en herhaal het proces.
- Eet de visjes met kop en staart!
Paprikamayonaise
- 2 rode paprika’s
- Olijfolie, om in te vetten
- Zeezout
- Paprikapoeder
- Tabasco
- 2 DL mayonaise
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 240 graden.
- Smeer de paprika’s in met een dun laagje olijfolie, en besprenkel ze met wat zeezout.
- Bak de paprika’s in de oven totdat de huid zwart wordt, dit duurt ongeveer zo’n 20 minuutjes.
- Haal de paprika’s uit de oven, en laat de paprika’s afkoelen.
- Verwijder het schilletje, de zaadlijsten en de steel.
- Doe de paprika’s in een keukenmachine, en maal ze tot moes.
- Doe de mayo in een schaal met daarbij de paprikamoes.
- Op smaak brengen met peper, zout, tabasco en paprikapoeder.
Geef een reactie