Op brandnetel-expeditie
Tussen de middag met een extra zakje en schaar in mijn tas, ging ik op brandnetel-expeditie. Ik had namelijk een recept gevonden van een frittata met brandnetels erin.
Hoewel ik zelf nog nooit brandnetels had gegeten, was de vraag of ik wel eens brandnetels had geprobeerd al een aantal keer gesteld. En met dit recept brandnetel recept, had ik de reden gevonden om te gaan wildplukken.
Hoewel ik bij de volgende wildpluk expeditie wel handschoenen zal meenemen, was het me toch gelukt om een flinke bos brandnetels te plukken.
Wel was ik een beetje bang dat er honden een onzichtbaar piesje hadden gepleegd over mijn brandneteloogst, vandaar waste ik bij thuiskomst, nu wel handbescherming, meerdere maken grondig de brandnetels.
En tijdens het avondeten was het moment suprême. Ik serveerde aan mijn partner met trots mijn wildpluk brandnetel frittata. Mijn partner verkeerde echter nog in een enigszins sceptische staat en daagde mij uit eerst de frittata te proberen. Zogezegd, zo gedaan.
Ik was zo verrast door de heerlijke (en nieuwe!) smaak van brandnetel dat niet alleen deze frittata binnenkort zeker weer ga maken, ik ga kijken wat je allemaal nog meer kan maken met brandnetels. De brandnetel-expeditie wordt dus vervolgt!
Ps. Wonderlijk genoeg verdwijnt met het koken van de brandnetels alle branderigheid en wat er overblijft, is een heerlijke lente groente! Ik serveerde de brandnetel frittata met een venkelsoep!
Het onderstaande recept is geïnspireerd op een recept van Joshua McFadden uit het kookboek ‘Zes seizoenen’.
Ingrediënten voor 4 personen
- 30 gram boter
- 2 tenen knoflook, gepeld en in dunne reepjes gesneden
- 250 gram groene asperges, de taaie uiteinden verwijderd, in dunne diagonale reepjes gesneden
- 4 grote handenvol brandnetels, gewassen (pas op, ze prikken!)
- 5 eieren
- 40 gram verkruimelde feta
- Peper en zout
Bereidingswijze
- Smelt de boter in een pan en fruit op laag vuur zo’n 1-2 minuten de knoflook aan.
- Voeg de asperges toe en fruit deze circa 3-4 minuten mee, totdat ze beetgaar zijn.
- Pak met een tang de brandnetels en roer ze door de andere ingrediënten totdat ze beginnen te slinken. Dit duurt 3-4 minuten.
Brigitte zegt
Jammiejammie
Dat gaan we eten Gertrude!
Een tip over het brandnetelplukken met blote handen.
Dat is een leuke trip in het hier en nu.
Je hebt er allereerst alle tijd voor nodig.
Je plukt alleen de toppen. Als je voorzichtig met een strijkende beweging naar boven plukt, zal brandnetel je niet prikken. Zeker als je tegen hem praat 😉
Soms brandt je je toch, bij mij gebeurt dat als ik mijn focus verlies. En ik teveel brandnetels tegelijk pluk.
Mooi toch?
XXX
Brigitte