Midden in de nacht wordt Mr Igel wakker omdat hij het koud heeft. Dan bedenkt hij zich dat hij helemaal geen warme deken heeft om onder te slapen! “Hoe kom ik nu aan een lekkere warme deken”? vraagt hij zich af. De volgende ochtend staat Mr Igel nog slaperig op en besluit Sieg de vlieg om raad te vragen. “Weet jij iemand die voor mij een warme deken kan breien” vraagt Mr Igel aan Sieg. Daar weer hij wel raad op! Met zijn harige pootjes schrijft hij het adres op van Muis Margriet. Vol goede moed gaat Mr Igel op pad en vindt in een piepklein gaatje een piepklein deurtje met een piepkleine bel het piepkleine huisje van Muis Margriet. Op dat moment lijkt het alsof er een storm gewoed heeft in het huisje van Muis Margriet. Met een stoffer en blik in haar handjes is Muis Margriet druk bezig met vegen. “Wat veegt ze toch bij elkaar” vraagt Mr Igel zich af? “Bostel” raadt muis Margriet zijn gedachten. Daar kun je brood van bakken! En zo vertrekt Mr Igel met een zak voor bostel om thuis brood te gaan bakken voor hem en Sieg. En die warme deken? Tja, wie wil dan toch een lekkere warme deken voor Mr Igel breien?
Wat is bostel?
Wellicht heb je nog nooit van bostel gehoord. Bostel is het achterblijvende moutrestant na een bierbrouwproces. Het bestaat dus al eeuwenlang en vraag maar eens aan een lokale bierbrouwer of er bostel is. Meestal wordt dit namelijk weggegooid of als veevoer gebruikt! Bostel kan je dus ook toevoegen aan een brooddeeg wat een extra rijke broodsmaak inhoudt en het brood mals maakt! Naast de extra ambachtelijke smaak, is bostel nog eens heel gezond door zijn vele vezels!
Het brood is gebakken op basis van desem, vind hier het recept voor een startersdeeg.
Extra ingrediënten voor 2 broden
- 2 eetlepels water
- 1 theelepel zout
- Sesamzaad, om mee te bestrooien.
Ga zo te werk
Maak het zuurdsesembrood 12 uur van tevoren
- Doe de desem, bostel, water en bloem in een kom, en kneed dit met een deeghaak in ongeveer 3 minuten tot een ruw deeg. Dek de kom af en laat het mengsel voor ongeveer 20 minuten staan.
- Voeg daarna de olie en zout toe en kneed dit in 5 a 10 minuten tot een soepel deeg.
- Na 8 uur rijzen stort je het deeg op een licht ingevette werkbank met bij voorkeur zonnebloemolie en druk je de lucht uit het deeg. (=doorslaan).
- Verdeel met een deegsteker het deeg in twee gelijken stukken.
- Herhaal stap 3 en 4 nogmaals na 10 uur.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vermeng twee eetlepels water met 1 theelepel zout, en bestrijk hiermee de broden.
- Bestrooi het brood met wat sesamzaad.
- Bak de bostelbroden in 30 minuten gaar.
Ook dit brood eens zelf uitproberen? Vind dan hier jouw lokale bierbrouwer!
Geef een reactie