
Uien spek taart
2 personen
Eigenlijk is dit geen recept van een quiche, daar zit verhoudingsgewijs veel meer boter in. Deze variant met walnoten is dus een stuk gezonder. Het enige wat wel echt handig is voor dit recept is een keukenmachine; je draait de walnoten fijn voegt vervolgens de bloem, boter suiker en water toe maalt dit in een handomdraai tot een glad deeg. Anders kan het natuurlijk ook gewoon met de hand, maar dat is gewoon net iets meer gedoe…
- Bloem, om te bestuiven
- 1 x recept walnotendeeg (zie recept hieronder)
- 100 gram ontbijtspek of pancetta
- 3 kleine uien, in dunne ringen gesneden
- Grof zeezout en versgemalen zwarte peper
- 1 eidooier
- 120 ml room
- 230 gram gruyère, geraspt
Walnotendeeg
- 25 gram walnoten
- 115 gram tarwebloem
- 25 gram suiker
- ½ theelepel grof zeezout
- 110 gram ijskoude roomboter, in stukjes
- Hak de walnoten met de keukenmachine fijn, zonder dat het notenpasta word.
- Voeg de bloem, suiker en het zout toe en meng alles door elkaar.
- Voeg de boter en blijf mengen tot er kleine stukjes van over zijn.
- Druppel terwijl de machine nog loopt het water bij het deeg en blijf mengen tot het tegen de wand van de kom omhoogkomt.
vervolg bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit. Rol het deeg voorzichtig om je deegroller en leg het in de springvorm.
- Druk het zachtjes in de overgang tussen bodem en zijkant. Laat het iets boven de rand uitsteken. Knijp het deeg tot een nette gelijkmatige rand.
- Bedek het deeg met bakpapier en vul de vorm met gedroogde bonen of rijst.
- Zet de vorm voor circa 10 minuten in de oven, tot het deeg stevig is en de rand lichtbruin.
- Verlaag de temperatuur naar 185 graden.
- Verwijder het papier en de bonen en zet de vorm nog eens 20 minuten in de oven, tot de bodem droog en licht goudgeel is.
- Verhit intussen een scheutje olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
- Doe de spek erbij en draai het vuur lager zodra deze begint te sissen. Bak de spek circa 7 minuten, tot hij bruin begint te worden en het vet is uitgebakken. Laat hem echter niet helemaal bruin en krokant worden.
- Voeg de uien toe, doe er royaal zout en peper bij en bak de uien in circa 30 minuten zacht, geurig en goudbruin. Roer vaak en schraap aanzetsels los.
- Klop de eidooier en de room door elkaar in een schaal. Voeg wat zout en peper toe. Schep de gruyère en de uien erdoor. Vul de korst met dit mengsel en strijk de bovenkant glad.
- Bak de taart circa 20 minuten in de oven, tot de vulling net stevig is. Laat hem enigszins afkoelen voordat je hem snijdt en opdient.

Geef een reactie