[G] Als onderdeel van een review testten we natuurlijk ook het product. In dit geval kookte Bregje een willekeurig recept uit de foodies. Ze koos voor rijstepap wat uit het boek Lisboeta komt. Toevallig hoorde ik al eerder in mijn favoriete radioprogramma Mangiare! een superleuk gesprek over deze culinaire reisgids, dus ik was zeer benieuwd naar Bregje’s ervaring met het maken van dit typisch Portugese nagerecht.
Komt tie:
[B] Heb de rijst in de volle melk laten koken in plaats van apart eerst in water. Ook heb ik de drie eierdooiers achterwege gelaten om roerei risico te vermijden. Die hint van citroen is echt zalig! Al met al een makkelijk, romig en zeer voedzaam toetje. Morgen eten we de restjes…
Ingrediënten voor 4 personen
- 150 gram kortkorrelige witte rijst (het liefst portugese carolino- , Japanse sushi – of Spaanse bombarijst)
- 800 ml volle melk
- 80 gram fijne tafelsuiker
- Een paar reepjes citroen- en sinaasappelschil, plus citroen- en sinaasappelrasp
- 1 kaneelstokje
- 3 eidooiers
- 50 ml kookroom
- 40 gram pistachenoten, gepeld, geroosterd en grof gehakt
- Kaneel
- Zeezoutvlokken
Zo maak je de rijstepap
- Spoel de rijst af volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng in een pan 300ml water (Bregje gebruikte volle melk) met een snufje zout aan de kook. Voeg al roerend de rijst toe en kook hem circa 15 minuten op laag vuur, tot het water is opgenomen. Voeg wat extra water toe als de rijst begint te plakken.
- Verwarm in een andere pan de melk en suiker met de citroen- en de sinaasappelschil en – rasp en het kaneelstokje. Ik tel altijd hoeveel schilletjes ik in de pan doe, zodat ik zeker weet dat ik ze er later ook allemaal weer heb uitgehaald ([G] Superslim!) Afhankelijk van de gewenste smaaksterkte kunt u de schilletjes nu verwijderen of ze nog wat langer in laten.
- Giet het melkmengsel beetje bij beetje bij de rijst en roer na elke scheut goed. Kook de pap nog circa 20 minuten op laag vuur, tot hij dik en romig is. Roer de eidooiers en eventueel de room erdoor vlak voor u de pap serveert, en laat de pap nog een paar minuten heel zachtjes koken. Hij wordt dikker naarmate hij meer afkoelt en u kunt hem zo nodig verdunnen met wat room of melk.
- Serveer de rijstepap op een grote serveerschaal of in aparte kommen. Ik eet dit dessert graag met geroosterde pistachenoten en kaneel. U kunt ook wat citroen- en sinaasappelrasp toevoegen.
[G] Ik heb dus dit recept niet gemaakt, maar als ik dit zo al schrijvend kook, zal ik zelf wel het originele recept gevolgd hebben. Maar dan had ik ook net zoals Bregje heeft gedaan er een eigen draai aan gegeven. Bijvoorbeeld wat sprietjes saffraan in de melk mee te koken, en ik zal uittesten of grove zeezout van toegevoegde waarde is.
Geef een reactie