Drie keer deze week kwam ik de soep Potage Parmentier tegen. Best bijzonder dat deze soep me eigenlijk nooit eerder was opgevallen. Maargoed, deze week was het dus drie keer raak. De eerste keer las ik erover in Julie Powell’s culinair dagboek Julie & Julia. Waarin Julie schreef dat ze met haar man Eric deze specifieke soep aan het eten was, en wel drie keer haar soepkom vulde. (En ik dus nu weet waarom…)
De tweede keer dat ik deze week het recept inzag was omdat ik op zoek ging naar de bron van Julie Powell in het kookboek Mastering the art of French Cooking van Julia Child. En het toeval geschiedde dat ik zelf dat boek heb, en dat het zelfs behoord tot een mijn lievelingskookboeken.
De derde keer was wel echt een toevalstreffer. Ik liep zoals elke week, rond te struinen bij de kringloop, toen mijn oog viel op het boek Aardappelen van de fameuze kookschool Le Corden Bleu uit Parijs. Laat dat nu net dezelfde kookschool zijn, waar Julia Child haar koks-opleiding deed. Snel bladerde ik door het boekje, in de hoop de soep te vinden welke mij al tweemaal eerder die week wist te vinden. En warempel de pempel, daar stond het originele recept van Potage Parmentier die wellicht Julia Child leerde van de grootmeesters.
Ik kon natuurlijk niets anders doen, dan deze aardappel-prei soep ook maar eens maken. En eerlijk gezegd, het verhaal bleek veel spannender te zijn dan de soep.
Hoewel deze prima van smaak was, vulde de soep ondanks de aardappelen voor geen ene meter. Sterker nog, na twee borden ik had nog steeds trek. En ik durf te wedden dat dit ik niet de enige was…
Eric? Julie? Drie kommen soep…?
Het bleek dus vooral een soep te zijn met een mooi verhaal. Het echte verhaal achter deze soep was trouwens dat Antoine Augustin Parmentier, een achttiende -eeuwse econoom en schrijver mensen in Frankrijk had bekeerd tot het eten van de aardappel. Voor die tijd waren aardappels ‘voedsel van de duivel’. Dat is dan wel weer een mooi einde, toch?
Ps. om de trek tegen te gaan zou je kunnen overwegen om er een stokbrood bij te bakken met bijvoorbeeld een huisgemaakte kruidenboter.
Ingrediënten
- 2 middelgrote aardappelen
- 2 kleine preien, het witte gedeelte
- 1 ¼ water
- 60 gram ongezouten boter
- Zout en versgemalen zwarte peper
- 0,5 DL Slagroom
- Gruyere kaas
- Peterselie
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen, snijd ze eerst in de lengte in vieren en vervolgens in dunne reepjes. Zet ze tot gebruik in koud water.
- Verwijder de onderkant van de preien, snijd ze in de lengte in vieren en dan in dunne reepjes. Was de prei in koud water.
- Smelt de boter in een grote pan en bak de preien 8 minuten op laag vuur, of tot ze zacht zijn aanvoelen en alle vocht is verdampt.
- Voeg de aardappelreepjes en het water toe en breng dit aan de kook.
- Zet het vuur lager en laat de soep voor ten minste 30 minuten koken.
West zegt
Potage parmentier werd gedurende de industriële revolutie en lang daarna op iedere straathoek van parijs verkocht aan de huiswaarts kerende fabrieksarbeiders. “Traditioneel” werd de soep op straat verkocht met geroosterd brood. En als je em nu in parijs weet te vinden is het ook met geroosterd brood met gesmolten kaas (als een uiensoep)
Gertrude zegt
Ha West,
Dank je wel voor deze nuttige en leuke informatie! Ik zal deze informatie toevoegen aan het blog onder je naamsvermelding. Er zullen vast meer mensen zijn die dit leuk vinden om te weten, en zeker als ze de soep gaan maken!
Groetjes, Gertrude