Ossenstaart stond al een tijdje op mijn boodschappenlijst. Ik had namelijk gelezen dat ossenstaartsoep niet alleen makkelijk, maar vooral erg lekker zou zijn. Een soort wildbouillon, alleen dan in een ander jasje. Reden genoeg dus om ook eens te maken!
Nu ben ik gezegend met een supermarkt bij ons in de buurt met een indoor slagerij. Hoewel je vroeger deze constructie veel vaker zag, weet ik inmiddels dat ik in mijn handjes mag knijpen dat de vleesafdeling van deze supermarkt niet is meegegaan met de tijd.
Zo ontdekte ik meerdere keren bij thuiskomst een bloedlekkage in mijn boodschappentas. Maargoed het weerhoudt me niet om vlees bij de indoor slager te kopen, tegenwoordig loop ik gewoon even terug naar de groenteafdeling voor een extra tasje.
Kwaliteit én kans op een ossenstaart! En ik kan je verklappen. Ossenstaartsoep past met gemak in de categorie ‘‘gerechten voor op de feesttafel’!
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gram ossenstaart
- 20 gram roomboter
- 2 eetlepels tomatenpuree
- Scheut brandy
- 2 liter water
- 2 uien
- 3 kruidnagels
- 2 tenen knoflook, gepeld.
- 1 tak tijm
- 1 winterpeen, geschild en in grove stukken gesneden
- 2 stengels bleekselderij, in grove stukken gesneden
- 1 prei, gewassen en in grove stukken gesneden
- Peper en zout
- Madeira (te koop bij een slijterij)
- Peterselie, fijngehakt
- 1 wortel, geschild en in kleine halvemaantjes gesneden
- ½ prei, gewassen en in fijne reepjes gesneden
- 1 stengel bleekselderij, baarden verwijderd en in dunne reepjes gesneden
Bereidingswijze
- Bak in een pan met een dikke bodem de ossenstaart aan alle kanten bruin in de boter.
- Verwijder het overtollige vet, blus het vlees af een flinke scheut brandy en voeg de tomatenpuree toe. Bak dit voor 1 minuutje mee, zo ontzuur je de tomatenpuree.
- Giet het water op het vlees, en voeg de wortel, prei en selderij, tijm en knoflook toe.
- Voeg de hele niet gepelde uien toe, waarvan 1 ingeprikt met de kruidnagels.
- Breng de bouillon aan de kook en laat dit zachtjes pruttelen voor ten minste 3 uur.
- Schuim regelmatig af (zie foto)
- Laat de soep afkoelen en bewaar het een nacht buiten of in de koelkast.
- Verwijder de volgende ochtend met een schuimspaan het overtollige vet wat aan de oppervlakte is komen drijven.
- Zeef de soep en breng het dan aan de kook.
- Verwijder al de groenten en bewaar de Ossenstaart.
- Snijd de Ossenstaart in kleine stukjes en doe dit terug in de soep.
- Breng de soep op smaak met peper, zout en Madeira.
- Blanceer voor de garnering wat prei, wortel en selderij en doe dit in een kom.
- Schep de soep op, en garneer het af met een piep scheutje Madeira en wat fijngehakte peterselie!
Eetsmakelijk!
Geef een reactie