Ik deed voor een moment mijn ogen dicht en waande mezelf al zittende aan de Middellandse zee met een glas witte wijn in je hand. Ik voelde bijna een zacht zeebriesje mijn gezicht verkoelen.
Toen ik mijn ogen opendeed, zat ik in onze achtertuin aan een gedekte tafel te genieten van een bord linguine vongole. De smaak van deze pasta bracht me meteen naar een kustplaatsje in Italië.
Nadat ik een foto van dit gerecht op mijn Instagram-stories had gepubliceerd, vrij snel de reactie dat de Vongole (schelpen) moeilijk verkrijgbaar zijn. Dat klopt! Ik kocht ze zelf bij de Sligro (€7,75 voor 500 gram) maar ik weet dat ze ook vaak verkrijgbaar zijn bij een goede vishandel.
Linguine vongole zet je in maximaal 15 minuten op tafel en is dus zeer geschikt voor als er iemand aanschuift. Wel raad ik aan alleen dit gerecht te eten als de zon schijnt, het liefst in de tuin met een glas witte wijn!
Ingrediënten voor 2 personen
- 500 gram vongole (schelpen)
- 150 gram linguine of spaghettini (pasta)
- extra vergine olijfolie
- ½ spaanse peper, zaadlijsten verwijderd en in dunne reepjes gesneden
- Zeezout
- 1 teen knoflook, gehakt
- 125 ML witte wijn (sauvignon blanc)
- Handje peterselie, gehakt
- 50 gram parmezan, optioneel
- Knapperig brood, voor erbij
Bereidingswijze
- Maak de vongole schoon onder koud stromend water, verwijder de gebroken exemplaren.
- Breng een diepe pan met gezouten water aan de kook, en kook de linguine in zo’n 8-10 minuten al dente. (beetgaar)
- Pas als de pasta op de helft van zijn kooktijd is, doe je in een andere pan flinke scheut olijfolie. Voeg de vongole, spaanse peper en knoflook toe en roer totdat de vongole opengaan. Dit duurt zo’n 2 minuten.
- Gooi de dichte exemplaren weg, voeg de witte wijn toe en leg het deksel op de pan.
- Giet de pasta af en bewaar een klein beetje van het kookvocht.
- Hussel de pasta met het opzij gehouden kookvocht door de vongole, voeg de peterselie toe en nog een scheut olijfolie.
- Proef, en breng het gerecht op smaak met peper en zout.
De pan is een stomend meesterwerkje. Zet hem op tafel met twee grote diepe borden, bestek en een grote kom voor de lege schelpen in weg te gooien, en de fles sauvignon blanc die je gebruikte tijdens de bereiding. (Negeer wat puristen zeggen over dat je nooit brood bij pasta mag serveren –hoe ga je anders die heerlijke sappen op het eind opslurpen?) Praat de komende tien minuten niet meer….
Geef een reactie