De laars van Italië is vandaag ingeruild door de slof of pantoffel van Italië, want ciabatta staat op het menu van Mr Igel. Bah, wat een vieze handen krijg ik hiervan, zucht Mr Igel. Ja, want het ciabatta deeg laat zich niet kneden maar juist voorzichtig roeren, trekken en vouwen. Het lijkt een beetje op het doen van de was, lacht Mr Igel. Maar moe wordt hij er wel van… Gelukkig mag het deeg samen met Mr Igel heel lang rusten.
Ingrediënten voor twee ciabatta ‘s
Moederdeeg
- 12 gram verse gist
- 310 ml lauwwarm water
- 300 gram broodbloem
- 1 theelepel suiker
- 300 gram bloembrood
- 1 eetlepel olijfolie
- 185 ml water
- 1 theelepel zout
Bereidingswijze
- Voor het moederdeeg verkruimel je de gist in het water in een diepe stevige kom. Voeg de bloem en de suiker toe en meng het geheel met een houten lepel totdat een lekker dun deeg ontstaat. (Zie Mr Igel het voordoen)
- Dek af met huishoudfolie en daarover een theedoek en laat het ten minste een uur rusten op een warme tochtvrije plaats totdat het gerezen is en vol met luchtbelletjes zit.
- Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en meng alles met een houten lepel. Het deeg is erg plakkerig maar weersta de verleiding om meer bloem toe te voegen.
- Trek en sla, als alles is samengevoegd, met bebloemde handen het deeg door de kom totdat het elastisch wordt, ongeveer voor 1 – 2 minuten.
- Het deeg is te plakkerig om te kneden. Dek het af en laat het opnieuw rusten totdat wederom het vol lucht zit en is gerezen. Dit voor zeker 2 uur of meer.
- Bedek een bakplaat met bakpapier en strooi er een flinke hand met bloem over uit. Strooi wat bloem over een grote houten plank en maak een klein bergje aan de zijkant. Druk je handen hierin, zodat ze bedekt zijn met bloem, verdeel dan het deeg in tweeën. Gebruik hiervoor alleen de bloem die op je handen en op de plank ligt.
- Trek en klop iedere helft in de vorm van een lang plat brood van ongeveer 30 cm lang en 15 cm breed; niet te strak, je wilt dat het een beetje er onregelmatig uitziet.
- Leg de broden voorzichtig op een bakplaat, laat wat ruimte vrij voor het eventueel uitzetten van de broden. Strooi er wat extra bloem over.
- Dek de broden af met een gazen vliegenstolp (of een andere constructie waar het brood kan rijzen zonder dat het wordt geraakt.) En leg er een theedoek overheen zodat het niet uitdroogt.
- Laat het gedurende 1 tot 1.5 uur rusten op een warme plek totdat het deeg lekker luchtig is.
- Verwarm de oven voor op 210 graden. En bak de broden totdat ze knapperig en lichtbruin zijn in circa 25 minuten.
- Haal ze uit de oven en leg ze op een rooster.
Geef een reactie