Ik vraag me wel eens af of onze mede-flat- bewoners, wel eens stil staan op de trap, om zo de eetgeuren die onder de deuren vandaan komen op te snuiven?
Ik zelf doe dat namelijk wel. En de laatste tijd veel vaker met de komst van nieuwe onderburen. Heerlijk! Vooral de geur van een versgebakken cake is zalig!
Om de heimwee naar Parijs enigszins te onderdrukken besloot ik om mijn lievelingsfilm Julie & Julia nog maar eens te bekijken.
Ik was namelijk samen met mijn partner en haar moeder afgelopen weekend in Parijs. En het eerste wat ik deed bij aankomst was stil staan en ruiken. De geur van Parijs is namelijk verrukkelijk! De geur bestaat vooral uit fragmenten van heerlijk klaargemaakt vers eten met soms afgewisseld de geur van waarschijnlijk een mega-dure parfum. Ook niet verkeerd, toch?
Ik wilde de sfeer van Parijs meenemen naar huis, en hoe kon dat beter met het maken van Boeuf bourguignon? In rode wijn gestoofde runderhalslappen met spek en champignons. Heerlijk!
In werkelijkheid moet je voor de runderhalslappen naar de slager, en besloot ik mijn Boeuf bourguignon te maken van eenvoudige stooflappen en zonder oven. Maar dan wel in een echte Le Creuset stoofpan.
Het was heerlijk! Mijn partner kreunde van heerlijkheid, en ik hoop dat ik onze mede-flat bewoners ook een beetje mee heb genomen naar de geuren van Parijs!
Bekijk het filmpje van Julia Child’s Boeuf Bourguignon
Ingrediënten voor 6 personen
- 170 gram spek
- Kook olijfolie kook (enigszins een lichte variant)
- 1.5 KG runderhalslap, in blokken van 3 cm gesneden.
- 1 wortel, geschild en in kleine stukjes gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- Peper en Zout
- 2 eetlepels bloem
- 5 DL rode wijn (Chianti)
- 3 DL runderbouillon
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 tenen knoflook, geperst
- ½ tl tijm
- 1 laurierblad
- 6 uien, in halve ringen gesneden
- Doosje champignons, gehalveerd
- Flinke klont boter
Bereidingswijze
- Doe een scheutje olie in de pan en bak het spek in 3 a 4 minuutjes dat ze net beginnen met bruinen.
- Dep met wat keukenpapier de halslappen droog. Als je dit niet doet, zal het vlees niet bruinen.
- Haal met een schuimpaan het spek uit de pan, en bak vervolgens met hetzelfde vet de halslappen bruin.
- Voeg bij het vlees de wortel en de ui, en breng voeg peper en zout toe.
- Besprenkel de bloem over het vlees. Volgens het recept van Julia Child moet nu het geheel even voor 4 minuutjes in de oven (230 graden). Ik heb dit niet gedaan, en in de pan het bloem laten garen.
- Blus het af met de wijn, en voeg genoeg runderbouillon toe dat alles bedekt is met vocht.
- Voeg de tomatenpuree, knoflook en tijm toe en laat het geheel voor zo’n 2.5 uur zachtjes stoven op het vuur. Óf je zet het voor 2.5 uur in de oven op 165 graden.
- Intussen bak je de champignons en ui aan met een flinke klont roomboter totdat het gaat bruinen. Voeg dit na de stooftijd bij het vlees.
Bon Appetit!
Geef een reactie