Dit is weer eens een andere variant op de welbekende zuurkoolstamppot. De banaan is de grootste verrassing in deze ovenschotel. Normaal gesproken ben ik er niet zo’n liefhebber van om zoet met hartig te combineren. Maar dit recept is daarvoor een uitzondering.
Nog een tip: gebruik liever te veel als te weinig roomboter, de smaak van de puree zal alleen maar lekkerder worden hoe royaler je bent met boter.
Ingrediënten voor 2 personen
- 1 kilo aardappels, geschild en in gelijke stukjes gesneden
- 300 gram zuurkool
- 2 bananen
- 50 gram roomboter in blokjes gesneden
- 125 gram spekblokjes
- 150 ml koud melk
- 1 eigeel, losgeklopt
- Snuf zout
- Nootmuskaat, versgeraspt
Zo maak je de ovenschotel
- Vet een ovenschaal in met boter en verwarm de oven voor op 220 graden.
- Kook de aardappels voor ongeveer 20 – 25 gaar. Giet ze af, en laat ze met de deksel op de pan droog stomen.
- In de tussentijd kook je de zuurkool in andere pan met 5 eetlepels van hun eigen vocht gaar.
- Vervolgens bak je in een andere pan het gehakt rul, en breng het op smaak met wat peper en zout.
- Bak de spekjes uit, en zet ze even opzij.
- Als de aardappels gaar en droog gestoomd zijn, knijp je ze vervolgens met een pureeknijper of stamper fijn. Voeg eerst de boter aan de aardappels toe, vervolgens giet je er de koude melk bij totdat je een smeuïge puree hebt. Breng deze op smaak met peper, zout en verse nootmuskaat. En roer de uitgebakken spekjes door de aardappelpuree.
- Doe het rulle gehakt als eerste in de ovenschaal. Vervolgens snij je een van de bananen in dunne plakjes en verdeel je dit dakpansgewijs over het rulle gehakt.
- Giet de zuurkool af, en verdeel deze over de laag met banaan.
- Gebruik de tweede banaan om hier weer een laagje van te maken.
- Als laatste doe de aardappelpuree in de schaal.
- Verdeel met een kwastje de eidooier over de aardappelpuree.
- Zet de schotel in de oven en bak deze in 25 minuten goudbruin.
Geef een reactie