Ik heb ze al vele jaren in de Gertrudes tuin staan, dahlia’s. De (bio) knollen die ik vorig jaar aanschafte bij Natural Bulbs zijn niet dezelfde van waar ik jaren geleden mee startte. Dahlia’s zijn gevoelig, bevriezen de knollen dan kan je de hoop opgeven. Ze gaan rotten en kun je ze meteen weggooien. Dit is mij helaas diverse keren overkomen en daardoor ik leerde zuinig te zijn met de de gevoelige dahlia. Want dahlia’s zorgen in de tuin voor veel expressie & vrolijkheid. Ze tillen je tuin op naar een hoger niveau!
Spirituele betekenis
Energetisch zorgen dahlia’s voor balans en zuivering. Ze staan symbool voor kracht, elegantie en doorzettingsvermogen. De verscheidenheid in kleuren staat symbool voor veerkracht en schoonheid van de unieke individualiteit. Hierdoor hebben ze ook een symbolische waarde in boeketten en bloemstukken, waar ze gebruikt worden om emoties van kracht en bewondering uit te drukken.
Ze helpen je in contact te komen met je innerlijke kracht en moedigen je aan om door te zetten, zelfs als het leven uitdagingen brengt.
Omdat ik leerde zuinig te zijn op dahlia’s haal ik ze er in oktober uit zodat ik zeker weet dat ze schoon en droog worden opgeslagen. En dan nog is het belangrijk om ze te blijven checken op rot. Hieronder een stappenplan om je dahlia’s de winter door te krijgen.
Stap voor stap beschrijving om je dahlia’s de winterklaar te maken.
1. Wacht tot der eerste nachtvorst (niet noodzakelijk)
De eerste stap in het winterklaar maken van dahlia’s is het wachten op de eerste nachtvorst. De vorst zorgt ervoor dat de bloemen en bladeren verwelken en bruin worden, wat aangeeft dat het tijd is om de knollen op te graven. Dahlia’s zijn gevoelig voor kou, dus het is belangrijk om ze te beschermen voordat de temperaturen drastisch dalen.
2. Afknippen van de stelen
Zodra de eerste vorst is geweest, kun je de stelen van de dahlia’s afknippen tot ongeveer 10-15 cm boven de grond. Gebruik hiervoor een scherpe snoeischaar en zorg ervoor dat je de stelen recht afknipt. Het afknippen van de stelen helpt om de energie naar de knollen te sturen en maakt het makkelijker om de knollen uit te graven.
3. Knollen uitgraven
Graaf voorzichtig de knollen op uit de grond met een tuinschep of een spitvork. Graaf ruim om de plant heen zodat je de knollen niet beschadigt. Til de kluit voorzichtig uit de grond en schud overtollige aarde eraf. Het is belangrijk om de knollen onbeschadigd te laten, want beschadigingen kunnen leiden tot schimmel en rot tijdens de winteropslag.
4. Knollen reinigen en drogen
Na het opgraven is het tijd om de knollen schoon te maken. Spoel overtollige aarde voorzichtig af met water en verwijder alle resten van dode wortels of stengels. Laat de knollen daarna goed drogen op een koele, droge plek. Dit droogproces kan enkele dagen duren en is essentieel om schimmelvorming te voorkomen tijdens de winter.
5. Opslaan van de knollen
Wanneer de knollen volledig droog zijn, kunnen ze worden opgeslagen. Bewaar de knollen op een koele, droge en vorstvrije plek, zoals een kelder, schuur of garage. Ideale temperaturen liggen tussen de 5 en 10°C.
Je kunt de knollen in een open bak of kist plaatsen, bedekt met iets als zaagsel, zand of oude kranten om ze te beschermen tegen uitdroging. Het is belangrijk dat er voldoende luchtcirculatie is om schimmel te voorkomen.
6. Regelmatige Controle
Gedurende de winterperiode is het verstandig om de knollen regelmatig te controleren. Controleer of ze niet uitdrogen of beginnen te rotten. Mocht je schimmel of rotplekken zien, verwijder dan de aangetaste delen om verdere verspreiding te voorkomen.
7. Dahlia’s voorjaar klaarmaken
Wanneer het voorjaar nadert en de kans op vorst verdwenen is (meestal in april of mei), kun je de dahlia knollen weer uit hun winteropslag halen. Controleer of ze nog in goede staat zijn, en plant ze opnieuw in de tuin. Zodra de bodem goed opgewarmd is, kunnen de dahlia’s opnieuw beginnen met groeien en je tuin opnieuw vullen met kleur.
Succes!
Geef een reactie