Deze cake hoort al jaren in mijn standaard bak-repertoire! De eenzame wortels uit mijn groentelade verdwijnen met plezier in deze cake, omdat ze na een uur bakken triomferen in een zoet en kruidig jasje en misschien helaas voor hen, onherkenbaar in het deeg versmolten zijn.
Ingrediënten:
- 175 gram Muscovado* suiker of rietsuiker met een scheutje tafelstroop.
- 150 ml zonnebloem olie
- 3 eieren, losgeklopt
- 140 gram geraspte wortel (komt overeen met ongeveer drie medium wortels)
- 100 gram rozijnen
- Zeste (schil) van een grote sinaasappel
- 175 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel kaneelpoeder
- ½ theelepel nootmuskaat (de smaak vers geraspte nootmuskaat is het aller lekkerst!
- Een klein duimpje verse gember geraspt.
- Sap en rasp van een halve limoen
Voor het glazuur:
- 175 gram poedersuiker
- 1 ½ – 2 eetlepels juice de orange
* Muscocado is een suiker met melassestroop en is in Nederland lastig verkrijgbaar. Het is prima te vervangend door rietsuiker met een scheutje tafelstroop. Basterdsuiker is minder geschikt als vervanger doordat deze vocht sneller absorbeert.
Zo maak de cake:
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de 18cm cakevorm in met olie.
- Doe de suiker in een grote mengkom, en giet de olie erbij en voeg de eieren toe. Meng het licht en roer de geraspte worteltjes, gember, rozijnen en de citroen- en sinaasappelschil erbij.
- Meng het meel, de soda en de specerijen en zeef deze dan in de kom. Meng alle ingrediënten lichtjes.
- Giet het mengsel in ingevette vorm en bak 40 – 45 minuten, tot het stevig en veerkrachtig aanvoelt wanneer je het in het midden indrukt. Laat dan de cake 5 minuten in het blik afkoelen, draai het dan uit, pel het papier eraf en koel af op een rooster.
- Klop de ingrediënten voor het glazuur in een kleine kom tot een glad mengsel. Leg de cake op een serveerschaal en besprenkel het glazuur over de bovenkant. Laat het even rusten en snijd dan de cake in plakjes.
Bovenstaande fotos maakte Gertrude van de Yummy Scrummy Carrot Cake
Geef een reactie