Hoewel ik deze vork koekjes vond in een kookboek van Mary Berry, heeft zij ze weer uit een van de eerste kookboekjes van de befaamde Cordon Blue kookschool uit Parijs. Een beroemd koekje dus die wellicht ook gebakken zijn door Julia Child. Hoe leuk is dat? Daarnaast kun je van dit standaard receptuur zelf heel veel variaties maken! Onderaan geef ik hiervan twee voorbeelden. Genoeg reden om ze ook thuis eens te bakken en de smaak van Parijs te proeven!
Ingrediënten voor 16 koekjes
- 100 gram zachte roomboter
- 50 gram wit basterdsuiker of poedersuiker
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
Zo maak je de koekjes
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Plaats vetvrij papier op een bakplaat.
- Doe de boter in een grote kom en roer totdat hij zacht is geworden.
- Roer geleidelijk de suiker door de boter, gevolg door de gezeefde boter.
- Kneed met je handen het deeg tot een gladde bal.
- Vorm van het deeg zestien kleine balletjes ter grootte van een walnoot, en leg deze op een bakplaat.
- Plet de bolletjes met een natte vork.
- Bak de vork koekjes voor zo’n 15 a 20 minuten af totdat ze goudbruin zijn.
Chocolade vork koekjes
Gebruik 120 gram zelfrijzend bakmeel in plaats van de 150 gram en voeg daarnaast 15 gram cacaopoeder toe.
Sinaasappel of limoen vork koekjes
Volg het standaard receptuur en voeg tijdens stap 4 geraspte schil toe van een sinaasappel of limoen.
Eva zegt
Hoi Gertrude, wij hebben de koekjes al drie keer gebakken! Telkens dezelfde ingrediënten en toch waren ze elke keer anders! Maar heeeeeel lekker!!! Bedankt voor dit eenvoudige recept!