Zoeken op onderwerp, recept of tag

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Volbord

De overvolle verzameling van Gertrude

  • Grafische vormgeving & illustraties
  • Gertrude in de tuin
    • De Gertrudes Tuin
  • Gertrude kookt & Bregje bakt
  • Winkel
  • over

Vijgenjam met balsamico, peper en laurier

3 augustus 2018 By Gertrude Reageer

Vijgenjam

Bij mijn schoonouders in de voortuin staat een grote vijgenboom. En als deze genoeg zonuren heeft gehad, trakteert hij gul. Dit jaar is de boom vroeg met het geven van rijpe vijgen.

Van mijn schoonmoeder kreeg ik afgelopen week een klein kilootje vijgen mee naar huis. De reden dat ik besloot een vijgenjam te bedenken speciaal als confiture voor in taarten. Het was eigenlijk de bedoeling om de jam in een zelfgebakken cake te verwerken, maar dat liep helaas wat anders . Uiteindelijk belande de jam op een supermarkt cake, en zo was de cake ook een beetje bijzonder geworden.

Ingrediënten
  • 1 kilo vijgen met schil, gewassen
  • 1 dl water
  • 2 laurierbladeren
  • 2 eetl. balsamico azijn
  • 5 draaitjes met de pepermolen
  • 250 gram geleisuiker speciaal
  • 2 gewassen jampotten

Vijgen confiture

Zo maak je de jam
  1. Verwijder de steeltjes van de vijgen.
  2. Doe de vijgen in een pan met een dikke bodem, voeg daar het water, balsamico azijn, laurier en peper aan toe.
  3. Breng dit aan de kook, draai het vuur laag en laat dit voor een klein halfuurtje langzaam trekken.
  4. Verwijder de laurierblaadjes.
  5. Staaf een staafmixer de vijgen voor een beetje glad. Niet helemaal, er moeten namelijk stukjes vijgen in blijven zitten.
  6. Voeg de geleisuiker toe, en breng dit onder voortdurend roeren aan de kook. Laat dit voor een minuutje doorkoken.
  7. Doe de jam in de gewassen potten, draai de deksel erop en zet de potten voor 5 minuten op z’n kop.
Super lekker als:
  • …vulling voor cakes en taarten
  • …smaakmaker in de yoghurt
  • …smeersel bij een kaasplankje

Categorie: Gertrude kookt & Bregje bakt

Vorig bericht: « Genuss rezepte
Volgend bericht: Bananenbrood van Matt Preston »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Categorieën

  • E-mail
  • Instagram

Tags

Alchemie Brood De Arabische keuken De Franse keuken De Italiaanse keuken De Mexicaanse keuken De Oosterse keuken De tuin op tafel Kerst Koken met de Ecostoof Krachtkaart Medicijnwiel Pizza Sinterklaas Spiritualiteit Vegetarisch Verjaardag Wereldgerechten
Current Month
Current Month

augustus

No Events

Volbord =

 

Bregje bakt & Gertrude kookt


Auteursrechten

Overnemen van recepten voor niet-commerciële websites is toegestaan, mits met bronvermelding en plaatsing van een link naar het betreffende artikel op onze weblog. Commerciële websites dienen vooraf contact met mij op te nemen. Foto’s en illustraties   mogen niet worden overgenomen!

Footer

Contact

Gertrude@volbord.nl
06-13618247
KVK: 56220847

Current Month

© 2025 Volbord | Site by Volbord

X
Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technologieën om jouw ervaring op onze website te verbeteren, advertenties te personaliseren en analyses uit te voeren. Door onze website te blijven gebruiken, stem je in met het gebruik van cookies.