Ik weet nog goed dat de pannen maar voor een ding werden gebruikt, namelijk voor het bakken van pannenkoeken. De pannenkoekpannen stonden vanwege die reden dan ook niet gewoon bij de andere pannen in het keukenkastje, maar verstopt in de gangkast tussen het proviand.
Als ik me goed herinner aten we niet heel vaak pannenkoeken, dus deze echte gietijzeren dames (van de foto hieronder) werden vaak over het hoofd gezien. Het grote voordeel hiervan is, is dat pannen die je maar voor een ding gebruikt een specifieke waarde krijgen. Dat je dus alleen met deze pannen pannenkoeken kan bakken!
Ik moet toegeven, doordat ze gebruikt werden alleen voor dat ene gerecht bleven de pannen mooi vet, en stelden ze nooit teleur. De smaak bleef bak na bak, altijd gelijk. Een smaak der herinnering werd zo geboren.
Afgelopen weekend vierde mijn broer de verjaardag van zijn zoon. We werden als familie uitgenodigd om dit samen met een maaltijd te vieren. Dit doen we overigens de laatste tijd overigens wel vaker. Gewoon om dat we dat gezellig vinden, en omdat het praktisch is, gezien niet iedereen meer in Gouda woont.
Bij binnenkomst rook ik het al. Een bekende geur kwam me tegemoet en ik wist meteen dat er pannenkoeken op het menu zouden staan. Niet wetende dat mijn broer dé pannenkoeken pannen had gebruikt van vroeger thuis. En al helemaal niet dat hij de pannenkoeken ook extra speciaal maakte zoals ma dat vroeger deed met spek en kaas.
Heel grappig was dat de smaak van de pannenkoeken identiek was, als mijn herinnering aan de pannenkoeken van vroeger thuis. Ik vond die herbeleving zo grappig, dat ik hem graag hier wil delen. Met natuurlijk het pannenkoeken recept!
Voor 3 – 4 personen heb je nodig 250 gram bloem en 500 ml melk.
Voor 7 – 8 personen heb je nodig 500 gram bloem en 1 L melk. Snap je zo wat ik bedoel met delen in het recept boven?
Bereidingswijze:
- Doe de bloem, samen met het zout in een grote mengschaal.
- voeg beetje bij beetje de melk toe, en roer telkens de massa glad.
- Voeg de eieren een voor een toe, en roer deze door het beslag zodat het een gladde massa is geworden. Heb je nu toch stukjes bloem in je beslag, giet dan het hele zooitje nog even door een zeef. Opgelost!
Naturel pannenkoek
- Zet een (gietijzeren) pan op hoog vuur en doe daar een scheutje olie in. Wacht totdat het begint te dampen, draai dan het vuur halflaag en giet met een pollepel wat beslag midden in de pan.
- Draai de pan rond, zodat alles is bedekt met beslag en wacht tot de bovenkant droog is.
- Keer de pannenkoek om, bak hem gaar en leg hem op een bord.
Spek pannenkoek
- Doe een scheutje olie in de pan, en voeg een of twee plakjes spek toe. Bak het spek een beetje uit voor 2 minuutjes.
- Met de pollepel giet je net zoals bij de naturel pannenkoek het beslag in het midden van de pan, en bak de pannenkoeken voor de rest het zelfde als bij de naturel pannenkoeken.
Kaas pannenkoek
(Kaaspannenkoeken lukken alleen op deze manier als je al meerdere pannenkoeken hebt gebakken en de pan door en door heet is. )
- Doe een scheutje olie in de pan, en voeg het beslag toe.
- Leg 4 plakjes kaas nog op het natte beslag.
- Als het beslag droog is geworden, flip je de pannenkoek.
- Laat de pannenkoek garen op dezelfde manier als bij de naturel pannenkoeken.
Smakelijk ! Bregje & Gertrude
Geef een reactie