De smaak van rauwe venkel doet me altijd een beetje denken aan anijs. Toch, als je deze soep proeft nijgt de smaak eerder naar Asperges te gaan. Venkelsoep is dus een feestsoep!
Vanwege deze verassende smaak, en de structurele lichtheid is venkelsoep zeer geschikt om te serveren in een feestelijk menuutje of als een opzichzelfstaand voorgerecht. Hoewel ik zelf deze soep vegetarisch serveerde kan je er zelf natuurlijk gerust kleine blokjes gerookte kip of uitgebakken spekjes eraan toe voegen mocht je dat lekkerder vinden, juist! Enne.. heb je toevallig nog wat walnotenolie in huis, dat is extra lekker om aan het einde een klein beetje over de soep heen te dresseren.
Smakelijk!
Ingrediënten voor 1 Liter soep = 4 personen
Kooktijd: ca. 30 min
- 1 venkel
- 1 kleine ui
- 50 gram boter
- 60 gram bloem
- Scheut witte wijn
- 1 blokje kippenbouillon
- 8,5 DL water
- 1,5 DL slagroom
- 1 Courgette
- 200 gram gemengde paddenstoelen
- 40 gram gorgonzola
- Handje peterselie
- Mespuntje sambal
Bereiding
- Pel de ui, en snipper deze.
- Snijd de venkel in kleine stukken.
- Doe de boter in een pan en laat deze zonder te kleuren langzaam smelten.
- Voeg de ui toe, en fruit deze.
- Voeg de venkel toe en fruit deze mee.
- Voeg de bloem toe en spatel alles door elkaar.
- Laat de bloem even garen.
- Gaat dit goedje (= Roux) zweten dan mag je deze afblussen met een flinke scheut witte wijn.
- Tegelijkertijd roeren met een garde.
- Voeg nu langzaam het water toe, terwijl je tegelijkertijd roert met een garde zodat het water oplost zonder dat er klontjes komen.
- Herhaal dit net zolang tot dat het al water is opgelost in de soep.
- Voeg nu het blokje kippenbouillon*toe, en roer dit even goed door zodat het is opgelost.
- Laat nu de venkel voor zo’n 15 minuutjes zachtjes gaarkoken.
- Was in de tussentijd de courgette. Halveer deze en verwijder de zaadlijsten, en snijd deze in kleine blokjes.
- Bekijk de paddenstoelen even goed na op eventueel achtergebleven grond, en verwijder dit indien nodig. Snijd met een mesje de paddenstoelen in grove stukken.
- Bak in wat olijfolie de paddenstoelen en de courgette op hoog vuur. Voeg hier wat peper en zout naar smaak toe.
- Staaf met een staafmixer de soep tot een glad geheel, en voeg de slagroom toe.
- Voeg een mespuntje sambal toe, voor wat diepgang.
- Laat dit voor 5 minuutjes koken.
- Was de peterselie en hak deze fijn.
- Doe wat van de peterselie bij het paddenstoelenmengsel en haal dit van het vuur.
- Verdeel dit mengsel over de soepkommen.
- Verdeel de gorgonzola over de soepkommen.
- Schuim met de staafmixer nog een keer door de soep, zodat er een dikke laag schuim ontstaat (zo doen ze dat altijd in restaurants) en schenk de soep in de kommen.
- Strooi voor het zicht nog wat peterselie over het geheel en de soep is klaar om opgediend te worden.
Lekker met een vers afgebakken stokbroodje met (zelfgemaakte) kruidenboter!
Uhhh… Zelf gebruik ik vrijwel voor alle soepen en sauzen kippenbouillon. Ook al staat er anders vermeld. Kippenbouillon vind ik zelf namelijk veel lekkerder qua smaak dan een rundvlees- of groentebouillon tablet. Mocht je vegetarisch zijn vervang dan natuurlijk de kippenbouillon wel voor een groentebouillon tablet en voeg daar eventueel nog wat zout of maggi naar smaak aan toe.
Bregje zegt
Ziet er heerlijk uit! Ga ‘m zeker maken 🙂