Ook al is het al volop herfst ook blijft er in oktober volop te doen in de tuin. De winter staat voor de deur en in de herfst ga je tuin voorbereiden op de winter. Door deze werkzaamheden uit te voeren, maak je je tuin klaar voor de winter en leg je een goede basis voor een bloeiende lente.
Hierbij de tuinklusjes voor in de maand oktober
Zaden verzamelen
Verzamel zaden van planten die je wilt terugzien in de tuin. Zaden zijn oogstrijp zodra ze donker worden verkleuren en gemakkelijk uit de zaaddoos vallen.
Bladeren opruimen
Hark gevallen bladeren van het gazon om verstikking te voorkomen. Je kunt de bladeren verzamelen voor compost of ze als winterbescherming gebruiken voor planten.
Winterklaar maken van de moestuin
Haal de laatste groenten uit de grond en verwijder plantenresten. Je kunt groenbemesters zaaien om de grond te verbeteren.
Snoeien
Snoei struiken en bomen, vooral fruitbomen zoals appels en peren. Verwijder dode of zieke takken, maar vermijd te zware snoei, omdat dit planten kan verzwakken in de winter.
Vogelvoer verzamelen
Verzamel de uitgebloeide zonnebloemen, bewaar ze in de schuur als wintervoer voor de vogels.
Gras maaien
Maai het gazon nog een laatste keer, maar stel de maaier wat hoger in dan in de zomer, zodat het gras wat langer de winter ingaat.
Vaste planten terugknippen
Knip afgestorven delen van vaste planten af en dek ze eventueel af met een laag mulch om ze te beschermen tegen kou.
Wintergroenten planten
Planten zoals boerenkool, spruitjes en winterprei kunnen nog goed groeien tijdens de koudere maanden.
Planten beschermen tegen vorst
Vóórdat de nachtvorst toeslaat de oleanders, geraniums en citrusboompjes naar binnen halen om te overwinteren. Voor de geraniums geldt; vrij droog houden en niets aan doen tot ’t voorjaar.
Composthoop omzetten
Oktober is een goed moment om je composthoop om te zetten, zodat de materialen goed vermengen en sneller verteren.
Water geven
Vergeet niet om, indien nodig, nog water te geven aan groenblijvende struiken en wintergroenten. Zorg ervoor dat je de tuin goed laat afwateren, vooral in regenachtige perioden.
Bollen planten
Plant bloembollen zoals alliums, tulpen, narcissen, krokussen en hyacinten. Zaailingen van vergeet-me-nietje, Mexicaans madeliefje en maarts viooltje zijn vroege bloeiers en doen het geweldig als onderbegroeiing in een pot met bloembollen. Spit ze uit de tuin en plant ze boven op de bloembollen.
Helleborus sneller laten bloeien
Zet eind deze maand/begin november een glazen cloche over de helleborus om die sneller in bloei te krijgen, misschien al voor de kerstdagen.
Nestkastjes schoonmaken
Maak nestkastjes schoon. Vogels gaan ze nu gebruiken om zich te beschermen tegen kou, wind en regen.
Maak een takkenril
Maak een takkenril door twee rijen palen parallel aan elkaar in de grond te slaan en daartussen snoeihout te stapelen. Zo creeer je een beschutte plek voor insecten en kleine tuindieren.
Zet je zinken gieter ondersteboven
Let op, er kan al wat nachtvorst zijn, zet de zinken gieters vanaf nu, liefst meteen na gebruik, ondersteboven.
Bemest het gazon
Bemest het gazon met najaarsmest, dit zorgt niet voor een snelle groei, maar geeft het gras een buffer mee om in de winter mooi groen te blijven.
Plant nieuwe bomen
De grond is eind oktober, begin november nog vochtig en warm van het afgelopen zomerseizoen, waardoor nieuw geplante bomen goed aanslaan.
Er is dus nog genoeg te doen in de tuin!
Geef een reactie