[B] En weer gelukt! Broodbakken is zo verschrikkelijk leuk en daardoor verslavend…
Het recept heb ik wederom bij Levine gevonden. Wat heerlijk die beproefde recepten!
[G} Levine zelf heeft overigens het recept uit The Bread Bible van Beth Hensperger. Zo zie je maar weer dat recepten worden doorgegeven, superleuk dus! En we hopen ook jou enthousiast te maken om de brood bak kunst te leren. Bregje doet dit door al haar baksels te delen en ik door het op onze blog te zetten.
Ingrediënten
- 90 ml/gram warm water, lauwwarm
- 5 gram droge gist
- 1/2 theelepel suiker
- 180 ml warme melk, lauwwarm
- 14 gram boter
- 1 eetlepel honing
- 300 gram tarwebloem
- 105 gram speltmeel
- 8 gram zout
Zadenmix
- 1 eetlepel gierst
- 1/2 eetlepel maanzaad
- 1/2 eetlepel sesamzaad
- 1 eetlepel (gebroken) lijnzaad
Zo bak je het brood
- Los de gist en de suiker op in het warme water. Laat 10 minuten staan tot het gaat bubbelen.
- Meng in de kom van een mixer met de platte haak de melk, boter, honing en het gistmengsel door elkaar.
- Voeg hier ongeveer 135 gram tarwebloem, zout, gierst, maanzaad en sesamzaad toe. Mix op hoge stand gedurende 3 minuten.
- Voeg vervolgens de rest van de tarwebloem in gedeelten toe totdat het deeg van de wand loslaat.
- Verwissel naar een deeghaak en kneed het deeg in 3 – 4 minuten tot een soepel en zacht deeg.
- Laat het deeg in een ingevette kom in ongeveer 1 – 1 1/2 uur tot dubbel volume rijzen.
- Druk daarna voorzichtig het lucht uit het deeg.
- Maak een langwerpige deeglap, de zijkanten links en rechts net over het midden terugslaan, weer iets platdrukken tot de breedte van het bakblik.
- Van boven naar beneden stevig oprollen en in bakblik leggen. Afdekken met ingevet plasticfolie en ± 1 uur laten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 190 °C. Bak het brood in 40 – 45 minuten gaar en bruin. Direct uit bakblik lossen en op rooster laten afkoelen. Voor een zachte korst kan je het brood direct nadat het uit de oven komt bestrijken met zachte boter.
Geef een reactie