Dit citroentaartje is afkomstig uit het boek De Franse keuken van Tessa Kiros. Ik heb het nagemaakt als onderdeel van de review van foodies magazine. De foto van dit taartje, maakte me zo aan het watertanden dat ik besloot om mijn bak-kwaliteiten eens een upgrade te geven.
Ik moet zeggen, dat het recept er op de foto makkelijker uitzag dan hij in werkelijkheid na te maken was. Zo luistert alles in dit trouwens echte verrukkelijk taartje vrij nauw, en ben je enigszins gebonden aan het receptuur. Doe je dat niet, zoals ik, dan heb je kans dat je vulling in de schift schiet en je opnieuw naar de supermarkt zou moeten. Daarnaast was mijn baktijd stukken langer dan het recept aangaf. Maargoed, van mijn chefs leerde ik bakken tot het gaar was, dat kon ik nu prima in de praktijk brengen!
Bakliefhebber of niet? Ik raad aan dit taartje echt een keer te maken, het is echt uitzonderlijk lekker! Ondanks ik er zelf echt wel eventjes mee bezig was, komt de Tarte au citron zeker op mijn favoriete taarten lijst te staan. Hier kan namelijk geen bakker tegenop bakken! Overtuigd? Bakken dan maar!
Ingrediënten voor dat verrukkelijke taartje
Voor het deeg
- 200 gram bloem
- 80 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes
- Snuf zout
- 80 gram witte basterdsuiker
- 1 eidooier
- 3 – 4 el koud water
- Bakpapier
- Boter om het bakblik in te vetten
- 22 – 24 cm bakblik
Voor de vulling
- 4 eieren
- 150 gram witte basterdsuiker
- 1 rasp van een citroen
- 65 gram ongezouten roomboter, gesmolten en afgekoeld
- 150 ml citroensap (3 -4 citroenen)
Zo maak je het taartje
Eerst maak je het deeg
- Doe voor het deeg de bloem, het zout en de boter in een kom. Wrijf met je vingertoppen de boter door de bloem tot je kruimels hebt. Voeg de suiker toe en meng alles. Roer de eidooier los met 1 el van het water en giet het erbij. Kneed het losjes en snel tot het glad is terwijl je voldoende van het overgebleven water toevoegt om een goed deeg te krijgen. Wikkel het in plasticfolie en laat het ten minste 30 minuten in de koelkast liggen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een taart-of springvorm in met een diameter van 22-24 cm licht in met boter. Rol het deeg op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een cirkel van 28cm, groot genoeg om de bodem en zijkanten van de vorm mee te bekleden. Houd je deeg over, kan je daar koekjes van bakken.
Even tussendoor: Zo’n grote deeg lap maken lukte mij niet zoals stond beschreven. Gelukkig is het deeg repareerbaar en heb ik met mijn vingers het deeg aangedrukt tot een geheel. Daarnaast hield ik zelf te weinig deeg over voor de koekjes.
- Gebruik de deegroller om het deeg te tillen en laat het in de vorm zakken. Snijd de randen met een scherp mesje op 3,5 cm hoogte af en druk het deeg stevig aan tegen de vorm, zodat het blijft plakken.
- Prik met een vork een paar keer in de bodem en bekleed daarna het deeg met bakpapier, zodat deze helemaal bedekt is. Vul de vorm met bakbonen; verdeel deze tot in de hoeken.
Ik had geen bakbonen, dus ik gebruikte in plaats daarvoor bruine bonen. Gaat ook prima!
- Bak het deeg 15 minuten blind af, totdat de randen stevig zijn.
- Verwijder het bakpapier en de bonen en bak het deeg nog zo’n 10 minuten, tot de bodem lichtbruin is.
Dit duurde in mijn oven een stuk langer, dus nadat de aangegeven tijd voorbij is goed even checken anders zeker nog 5 -8 minuutjes extra in de oven.
Nu maak je de vulling
Laat alvast de boter smelten in de bliep en laat het vervolgens afkoelen in de koelkast.
- Klop intussen voor de vulling de eieren en suiker in een brede kom tot een dik, lichtgekleurd geheel. (Dit duurt zeker 5 minuten.) Roer de citroenrasp erdoor en vervolgens de gesmolten en afgekoelde boter. Klop het citroensap erdoor,
Ik had de eerste keer de boter niet laten smelten, maar gewoon op in zachte versie erbij gedaan. Dit zorgde ervoor dat de vulling in de schift kwam en dat ik opnieuw kon beginnen.
- Giet de vulling in de deegbodem en bak de taart voor ca. 20 minuten gaar. Mijn taart heeft denk ik meer dan 35 minuten in de oven gestaan, als de vulling niet meer wiebelt en stevig aanvoelt is het gaar.
- Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen.
Bon appetit!
Geef een reactie