Zoeken op onderwerp, recept of tag

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Volbord

De overvolle verzameling van Gertrude

  • Grafische vormgeving & illustraties
  • Gertrude in de tuin
    • De Gertrudes Tuin
  • Gertrude kookt & Bregje bakt
  • Winkel
  • over

Surinaamse Roti

13 april 2018 By Gertrude 9 Reacties

Dit heerlijke gerecht is zo eenvoudig om te maken, dat je nooit meer hoeft om af te halen! Dat scheelt dus aanzienlijk in de portemonnee! Dit recept kreeg ik van iemand die vertelde dat haar schoonmoeder Surinaams was, en ik al lange tijd opzoek was naar een goed recept.

Dit gerecht word nog lekkerder als je het een dag van te voren maakt en een half uurtje voor het serveren van het vuur af haalt. De saus is dan meer gebonden, en de smaak proef je veel beter!

Psst … natuurlijk is roti de plaat, maar deze blog heet zo om makkelijk gevonden te worden in google;)

Ingrediënten voor 4 personen
  • 4 roti platen (toko)
  • 4 kippenbouten (van kippen die een goed leven hebben gehad)
  • 8 middel/kleine aardappelen
  • 750 gram kousenband of sperziebonen
  • 4 hardgekookte eieren
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 Madame Jeanette
  • Hindoestaanse massala
  • 2 blokjes Kippenbouillon
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • klontje boter
  • Zonnebloemolie
  • Zout & peper
Hoe maak  je het?
  1. Pel de ui en snipper deze in fijne blokjes.
  2. Pel de knoflook en hak deze fijn.
  3. Schil de aardappelen, halveer deze en was deze schoon.
  4. Doe in een ruime pan wat zonnebloemolie en fruit kort de ui en knoflook aan, voeg hier ongeveer een eetlepel massala aan toe.
  5. Haal het uienmengsel met een schuimspaan weer uit de pan in een schenen schaal. Gebruik hiervoor geen plastic bak, want geheid dat de massala zo afgeeft dat je de bak niet meer schoon krijgt. 
  6. Snij de kippenpoten los van het dijbeen. Dit gaat eenvoudig als je met je vinger vooraf even opzoekt waar het scharnier zich bevind. Zo hoef je niet met je mes door het bot heen te snijden.
  7. Bak in dezelfde pan waar je net de ui in hebt gefruit de kip op hoog vuur aan met wat massala, peper en zout. De kip hoef je niet gaar te bakken, alleen het vlees laten dichtschroeien.
  8. Na dat er een krokant kostje is ontstaan op de kip, voeg je het uimengsel en de tomatenpuree toe aan de kip.
  9. Voeg nu de aardappelen, Madame Jeanette en bouillonblokjes toe aan de kip.
  10. Voeg nu zoveel water toe aan het geheel dat het water net het bovenste laagje raakt.
  11. Laat dit geheel minimaal zo’n 90 minuten heel zachtjes sudderen.
  12. Voeg naar eigen smaak eventueel nog wat massala toe.
  13. Snij de kousenband in stukjes van ongeveer 2 cm en blancheer deze beetgaar. Spoel deze koud af, zodat ze niet verder doorgaren.
  14.  Pel de hardgekookte eieren en laat een klontje boter smelten in een koekenpan met een klein beetje massala. Bak hier de eieren in ongeveer 5 minuten op hoog vuur. Blijf de eieren draaien voor een krokante laaf. Belangrijk om hiervoor boter te gebruiken en geen olie, met olie plakt het ei namelijk vast aan de pan.  

Smakelijk!

Categorie: Beltane (zomer), Gertrude kookt & Bregje bakt, Hoofdgerechten Tags: Wereldgerechten

Volgend bericht: Venkelsoep »

Lees Interacties

Reacties

  1. Marie-Jose zegt

    21 maart 2021 om 17:48

    De roti staat te pruttelen… Wordt het vanzelf iets minder ‘waterig’ of voeg je op het laatst nog een bindmiddel toe? Misschien niet nodig na 90 min…. Ben benieuwd!

    Beantwoorden
    • Gertrude zegt

      21 maart 2021 om 18:36

      Ha Marie-Jose,

      De trick om de roti wat dikker te laten worden is door het gerecht eigenlijk een dag van tevoren te maken. De kippenpootjes zorgen voor een soort natuurlijke gelei, wat bindend werkt. Maar.. wil je hem meteen opeten en is het gerecht te waterig, bind het dan met wat allesbinder. Ook opgelost! Succes!

      Beantwoorden
      • Úrsula zegt

        21 april 2021 om 15:22

        De roti geef je aan als een gekocht iets . Ik haal hier geen recept van roti uit . Roti is namelijk de plaat ( die jij hier aan geef als gekocht in de winkel )
        Misleidende naam .
        Roti maak je met gele split erwten oa

        Beantwoorden
  2. Rashna zegt

    21 juni 2021 om 21:22

    Ehm de roti kan niet pruttelen want de roti is de deegplaat… hier in de pan is gewoon de groenten waarmee je de roti eet.

    Beantwoorden
  3. femmy albers zegt

    18 september 2023 om 11:04

    als de roti te waterig is dan ff een paar aardappels prakken dan word de roti vanzelf wat dikker en lekkerde

    Beantwoorden
  4. Larissa zegt

    9 oktober 2023 om 16:19

    Dit is geen Roti! Dit zijn aardappelen, groente en kip in massala.
    Roti is de plaat gemaakt met gele erwten en/of aardappelen.
    Het is ook beter de aardappelen groenten, en vlees apart te maken, nu smaakt alles hetzelfde.
    Sorry maar dit heeft niets te maken met een authentiek roti gerecht.

    Beantwoorden
    • Gertrude zegt

      19 oktober 2024 om 07:39

      Psst … natuurlijk is roti de plaat, maar deze blog heet zo om makkelijk gevonden te worden in google;)

      Beantwoorden
  5. Steve Sardjoemissier zegt

    30 augustus 2024 om 11:25

    Wat een o zinnige post. Mensen weten nog steeds niet wat roti is. Wat een schande! En idd zoals Larissa zegt maak de rest apart.

    Beantwoorden
  6. Jolanda De Blom zegt

    29 mei 2025 om 22:59

    Wat een muggezifterij…natuurlijk is de ‘plaat’ de Roti maar in de volksmond betekend het het gehele gerecht

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Categorieën

  • E-mail
  • Instagram

Tags

Alchemie Brood De Arabische keuken De Franse keuken De Italiaanse keuken De Mexicaanse keuken De Oosterse keuken De tuin op tafel Kerst Koken met de Ecostoof Krachtkaart Medicijnwiel Pizza Sinterklaas Spiritualiteit Vegetarisch Verjaardag Wereldgerechten
Current Month
Current Month

augustus

No Events

Volbord =

 

Bregje bakt & Gertrude kookt


Auteursrechten

Overnemen van recepten voor niet-commerciële websites is toegestaan, mits met bronvermelding en plaatsing van een link naar het betreffende artikel op onze weblog. Commerciële websites dienen vooraf contact met mij op te nemen. Foto’s en illustraties   mogen niet worden overgenomen!

Footer

Contact

Gertrude@volbord.nl
06-13618247
KVK: 56220847

Current Month

© 2025 Volbord | Site by Volbord

X
Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technologieën om jouw ervaring op onze website te verbeteren, advertenties te personaliseren en analyses uit te voeren. Door onze website te blijven gebruiken, stem je in met het gebruik van cookies.