Recept: 3/578
Soto ajam
Blz. 127, Groot Indonesisch Kookboek, Beb Vuyk, 49e druk 2019
Vandaag had ik mijn moeder aan de telefoon, om zoals we elke week doen, even bij te kletsen. Ik vertelde haar van mijn ‘Bep project’ en vroeg haar meteen of ze het boek kende? ‘Jaaha… want toen ome Jan (haar broer) nog bij de boekhandel werkte (zeker 40 jaar geleden) gaf hij me dat kookboek cadeau, vertelde ze. ‘En, heb je eruit gekookt?’, vroeg ik.
Ze zuchtte een beetje. ‘Nee, al bij het zien van de ingrediënten leek me het me een veel te ingewikkeld kookboek.’, zei ze eerlijk.
‘Maar mam, tegenwoordig zijn de meeste ingrediënten gewoon verkrijgbaar de supermarkt, en als ze het daar niet hebben is het in verkrijgbaar in de toko.’, zei ik terwijl ik het probleem helemaal niet begreep.
Toko drempel
Maar mijn moeder is niet de enige met een drempel voor de toko. Mijn collega/vriendin Eva keek mij vanmorgen ook bedenkelijk aan toen ik vertelde over deze soep. Toen ze vroeg of ze voor ingrediënten naar de toko moest, zag ik dat ze het al opgaf.
Lieve mensen, die een drempel hebben voor de toko. Ik heb speciaal voor jullie een foto gemaakt van het enige ingrediënt waarvoor naar de toko moet. Laat deze foto zien, en je gegarandeerd dat ze precies weten wat je zoekt. Ik betaalde €4,00 voor dit potje, maar onze toko is door gebrek aan weinig concurrentie nogal duur dus duurder zal het niet zijn. Oh, en de rest van de ingrediënten voor deze Soto ajam heb ik gekocht bij de Lidl.
Ingrediënten voor 4 personen
- 3 kippenpoten
- 4 eetlepels olie
- 2 eetlepels laksa pasta (kopen bij de toko)
- 250 gram taugé
- 2 grote aardappels, in blokjes gesneden en gekookt
- 4 eieren, hardgekookt
- 1 ui, gesnipperd
- 3 tenen knoflook, gesnipperd
- 3 gram verse laos
- 2 eetlepels zout (ja écht!)
- ½ theelepel peperkorrels
- 100 gram verse gember, geschild
- 3 salamblaadjes
- 4 stengels sereh, gehalveerd
- 2 eetlepels bieslook, gehakt
- 100 gram gekookte rijst
- Gedroogd ui om te garneren
Mochten er een aantal van de ingrediënten je nog onbekend voorkomen, lees dan eens deze blog met een overzicht met alle Indonesische kruiden!
Bereidingswijze
- Breng de kippenpoten met 2.5 Liter water, het zout, de peperkorrels, het stuk gemberwortel, de salamblaadjes en de sereh aan de kook.
- Met een schuimspaan verwijder je het schuim van de bovenlaag.
- Laat de bouillon zo’n 40 minuten zachtjes trekken.
- Haal na de 40 minuten 1 kippenpoot uit de bouillon en laat de rest gewoon doorpruttelen.
- Doe de gesnipperde ui, met de laos en de knoflook in een vijzel en wrijf deze tot een brij. (Heb je geen vijzel, gebruik dan een keukenmachine)
- Pluk de kippenpoot die je uit de bouillon hebt gehaald en snijd deze in fijne stukjes.
- Fruit in een koekenpan met de olie de gewreven kruiden met de kippenstukjes voor zo’n 3 a 4 minuten.
- Doe de gefruite massa voorzichtig terug in de bouillon.
- Voeg hier de laksa pasta aan toe en laat de boullion nog voor een half uurtje trekken.
- Zet het vuur uit, en verwijder de sereh, gember en de salamblaadjes.
- Haal de overige kippenpoten uit de soep en pluk deze. Bewaar het vlees in een aparte bak.
- Schik in een grote kom de gekookte aardappelen, geplukte kip, de rijst, het gekookte ei en de bieslook. Overgiet dit met de hete bouillon. Bestrooi het geheel met de gedroogde uitjes.
Zet voor de liefhebbers een pot sambal oelek op tafel!
Sangat enak
Geef een reactie