Onze moeder maakte vroeger heel soms dit toetje. Volgens mij niet eens met een reden. Net zoals ik eigenlijk. Ik maakte dit toetje gewoon omdat ik wist dat het lekker was, en ik er benieuwd naar was wat mijn lieve ervan vond.
Het onderstaand recept is meer dan genoeg voor zes personen. Er bleef dus nog veel over. Maar weggeven? Twee porties, de rest was voor morgen! Dat zegt genoeg toch? Eenvoudig, verrukkelijk! En super goedkoop (op de vanille-peul (€4,49 p/s)na dan).
Het toetje bestaat uit twee delen. Namelijk de apple-crumble en de vanille-custard. De apple-crumble als de custard is zowel warm als koud te eten, hoewel ik zelf het lekkerste vind als de apple-crumble warm is en de custard koud.
TIP! Herbruik de vanille peul in de vanille extract!
Ingrediënten voor de Custard
Het maken van een custard is niet moeilijk, maar ik raad je aan bij het maken hiervan er met je volle aandacht bij te blijven, om een vanille-omelet te voorkomen. Ik zeg het maar gewoon…
- 500 ml volle melk
- 50 ml slagroom
- 1 vanille stokje
- 4 eidooiers
- 2 tl maïzena
- 50 gram witte basterd suiker
- Doe de melk, slagroom in een pan met een dikke bodem. Neem een handzame pan, waarmee je makkelijk gieten kan!
- Snijd de vanille-boon open en schraap met een lepel de pulp uit de boon, en voeg de pulp en de boon bij de melk.
- Verwarm de melk langzaam tot onder het kookpunt.
- In een grote schaal roer je met een garde de eidooiers, suiker en maïzena door elkaar.
- Giet beetje bij beetje, zodat het eimengsel kan wennen aan de temperatuur de hete melk bij de eieren. Roer dit goed door elkaar heen, en giet alles weer terug in de pan. Laat dit langzaam, al roerend binden. Dit gebeurt bij ongeveer zo’n 80 graden, en het handig om hier een thermometer voor te gebruiken. Dit is overigens het gedeelte dat je even goed moet opletten! Verwarm je namelijk het mengsel te snel heb je kans op stolling van je eieren en zullen er klonten ontstaan. Is dit toch gebeurd? Giet dan de saus even door een bol-zeef!
- Giet de saus over naar een mooie saus schaal.
Dat is een, het moeilijkste. Gelijk door naar deel twee van dit toetje!
Ingrediënten voor de Apple crumble
- 3 zoetzure appels bv. golden delicious
- 1 eetlepel witte basterdsuiker
- 1 eetlepel kaneel
- Sap van een halve citroen
- 75 gram roomboter, koud in blokjes
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 130 gram bloem
- Snuf zout
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet een ovenschaal in met boter.
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en rasp de appels fijn.
- Vermeng de appels met de witte basterd suiker, kaneel en met het citroensap.
- In een andere mengschaal vermeng je de bloem met de bruine basterdsuiker en blokjes boter tot een kruimig los deeg.
- Doe het appelmengsel in de ovenschaal en bedek dit met het kruimige deeg.
- Bak de apple crumble zo’n 20-25 minuten af.
Geef een reactie