Hoewel het nog veel de vroeg in het seizoen is om te moestuinieren, kon ik het afgelopen week niet laten mijn vieze baggerlaarzen weer eens aan te trekken. Gewapend met twee dikke truien en een thermoskan thee fietste ik richting mijn moestuin. Ik wist niet hoe ik de tuin zou aantreffen gezien ik na het verwijderen van de tomatenplanten ergens in september het erbij had gelaten. Ik wist nog wel dat er nog schorseneren zouden moeten staan, maar dat was geen garantie voor een oogst! Het bleek een grote verassing toen de oogst tevoorschijn kwam.
Ik besloot de schorseneren te gebruiken voor een stevige winterse chowder. Een chowder is een romige maaltijdsoep die zijn roots in Noord-Amerika heeft. Het verassende van deze chowder is, dat het zelfs smaakt naar Amerika. Tenminste dat vond ik…
Ps. Schil de schorseneren met keukenhandschoenen aan. Het kleverige melksap wat vrijkomt tijdens het schillen veranderd anders de kleur van je handen in oranje.
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 eetlepels boter
- 1 eetlepel bloem
- 1 ui
- 2 laurierblaadjes
- Scheut brandy
- 100 gram rauwe ham
- 200 gram kabeljauw (uit de diepvries, ontdooit)
- 250 gram schorseneren, geschild en in duim-dikte stukjes gesneden
- 150 gram mais, vers of uit blik
- 1 takje verse tijm
- 3 vastkokende aardappels, geschild en in blokjes gesneden
- 2 DL slagroom
- 1 L visbouillon
- Takje verse (blad) peterselie, fijngehakt
Ga zo te werk
- Verwarm een grote zware pan en bak de ham in de boter goudbruin.
- Schep de ham er met een schuimspaan uit en zet opzij.
- Bak nu de ui, de tijm en de laurier in het overgebleven vet glazig, maar niet bruin.
- Voeg de aardappels en de schorseneer toe, bak ze even mee.
- Voeg de bloem toe en laat dit even voor twee minuutjes garen.
- Blus dit af met een flinke scheut brandy, en laat dit verdampen.
- Giet de bouillon erbij totdat de aardappels onder staan.
- Voeg de mais erbij en kook de aardappels en schorseneer in zo’n tien minuten beetgaar. De soep moet dik zij, maar er moet ook textuur in blijven. Het is dus niet de bedoeling dat aardappels stuk worden gekookt. Je lost dit op om weinig en vooral voorzichtig te roeren.
- Voeg nu de vis en de ham erbij en kook dit zo’n vijf minuten mee.
- Draai het vuur uit en laat de soep zo’n tien minuten staan.
- Roer tot slot de room toe en breng de soep op smaak met peper en zout.
- Laat de chowder nu voor een uur staan om op smaak te komen.
- Verwarm de soep langzaam voordat je hem serveert.
- Garneer de chowder af met peterselie.
Ramona zegt
Hallo Gertrude,
Je schorseneer chowder recept klinkt goed, ik zal het zeker eens een keer gaan proberen!
Ik heb tot op heden één keer eerder iets met schorseneren klaargemaakt, dat moet zo’n drie jaar geleden zijn geweest. Hoewel er met de smaak beslist niets mis was, heb ik toch wel een soort van trauma aan de schorseneren overgehouden. Ik zal je hieronder uitleggen waarom.
Ter ere van ons 12,5 jaar huwelijk hadden we gasten uitgenodigd en het leek mijn man leuk bij het diner eens iets met schorseneren te serveren. Na het schoonmaken van de groente werd ik onaangenaam verrast door het feit dat ik de kleverige donkerbruine smurrie op mijn handen er met geen mogelijkheid af kreeg gewassen! Daar zat ik dan te midden van mijn tafelgenoten, met klevende bruine klauwen. Tot overmaat van ramp hadden werkelijk alle dames aan tafel werkelijk tot in de puntjes keurig verzorgde handen en nagels.
Misschien zien ze het niet was nog mijn hoopvolle gedachte maar helaas… Kort na afloop van het eten werd ik door een van de vrouwelijke gasten even apart genomen, ze wilde niet onbeleefd overkomen maar een gastvrouw met zulke groezelige handen vond ze echt niet kunnen. De volgende dag belde een vriendin mij met de boodschap “Schat als je ooit nog eens schorseneren voor ons klaarmaakt, doe dan alsjeblieft keukenhandschoenen bij het schillen aan, iedereen zat bedenkelijk naar je bruine handen te kijken.”
Ik heb me zelden zo opgelaten gevoeld en pas na vier of vijf dagen waren mijn handen weer schoon dus op kantoor kreeg ik het ook nog moeilijk.
Groetjes,
Ramona