Zoeken op onderwerp, recept of tag

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Volbord

De overvolle verzameling van Gertrude

  • Grafische vormgeving & illustraties
  • Gertrude in de tuin
    • De Gertrudes Tuin
  • Gertrude kookt & Bregje bakt
  • Winkel
  • over

Sambal Oelek

22 december 2019 By Gertrude Reageer

Sambal oelek recept Beb Vuyk
Recept: 9/578
Sambal oelek
Blz. 51, Groot Indonesisch Kookboek, Beb Vuyk, 49e druk 2019
Toko

Op donderdag komen in onze toko altijd verse spullen binnen. Hoewel ik voor het Beb-project zo nu en dan in de toko kwam, zijn mijn aankopen vooral meer divers geworden.

Voorheen kocht ik eigenlijk alleen Petehbonen, die ik nodig had voor in de Indonesische kip, of Surinaamse platen voor bij de Roti . Nu kom ik ook voor verse salam blaadjes, een stuk verse laoswortel  of djoeroek poeroetblad.

En elke keer als ik wil gaan afrekenen, maakt de aardige eigenaresse er een spelletje van om te raden wat ik ga maken.  

Aflopen week stapte ik de toko binnen om Spaanse Pepers (Beb, noemt dit Lomboks) te kopen die ik nodig had voor in de sambal. Normaal gesproken koop ik altijd pepers bij de supermarkt, maar omdat ik er 20 nodig had leek het mij logischer om dit gewoon bij de toko te halen.

Ik graaide met mijn handen door de doos met verse pepers, ik schatte in dat ik meer dan 20 pepers in het zakje had gedaan en liep naar de kassa om af te rekenen. Dat is dan €2,10, zei de mevrouw.

Ik schrok een beetje omdat ik het zo goedkoop vond. In de supermarkt betaalde ik voor twee verpakte pepers meer dan een €1,00. Dat was nog eens een meevaller! Voortaan koop ik dus de pepers in de toko…

Sambals in Het Groot Indonesisch Kookboek

Beb schreef in het GIK een introductie over sambals. Sambal is namelijk van grote waarde in Indonesië, en wordt gegeten zoals wij hier mayonaise gebruiken. Met het grote verschil dat je van sambal niet dik wordt en van mayo wel.

Beb heeft wel vijfentwintig sambal recepten opgeschreven, welke allemaal zijn afgeleid van het onderstaande basisrecept Sambal oelek. Oelek betekent trouwens in het Indisch zoiets als, een gestampt mengsel. De rest van de sambals zullen later aan bod komen.

Bepaal zelf je scherpte

Wel is het nog belangrijk om te weten dat het hete gedeelde van de Spaanse peper zich bevindt bij de zaadlijsten. Wil je minder scherpe sambal verwijder je de pitjes en de zaadlijsten (het witte gedeelte) zo goed mogelijk. Of zoals Beb zegt: Als je de opengesneden pepers een tijdje laat in heet water laat staan, zal daardoor ook de hetigheid afnemen. Andersom dus precies het tegenovergestelde: Laat je de zaadjes en de lijsten in de peper zal het resultaat zeer heet zijn.

Ik zelf heb het zaad- en lijsten verwijderd voor de Sambal Oelek. Oh, en ik heb nadat ik enthousiast van start was gegaan in de Tjobèk (vijzel) de sambal toch even in de keukenmachine gegaan….  

Ik was aangenaam verrast van de smaak van de échte Sambal Oelek!

Sangat enak!

Ingrediënten voor ongeveer 1,5 DL Sambal
  • 20 Spaanse peper
  • 1.5 eetlepel zout
Bereidingswijze
  1. Was de Spaanse peper
  2. Verwijder het steeltje en snijd de peper in de breedte door de midden.
  3. Snijd de beiden helften in de lengte door. Dat is de makkelijkste manier om Spaanse pepers schoon te krijgen.
  4. Verwijder de zaadlijsten en het zaad.
  5. Doe de stukken peper met het zout in een vijzel of keukenmachine, en maal het tot moes.

Categorie: Gertrude kookt & Bregje bakt, Sauzen, dressings & marinades Tags: De Oosterse keuken

Vorig bericht: « Foe joeng hay met gembersaus
Volgend bericht: Plaatstalen pannen inbranden »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Categorieën

  • E-mail
  • Instagram

Tags

Alchemie Brood De Arabische keuken De Franse keuken De Italiaanse keuken De Mexicaanse keuken De Oosterse keuken De tuin op tafel Kerst Koken met de Ecostoof Krachtkaart Medicijnwiel Pizza Sinterklaas Spiritualiteit Vegetarisch Verjaardag Wereldgerechten
Current Month
Current Month

augustus

No Events

Volbord =

 

Bregje bakt & Gertrude kookt


Auteursrechten

Overnemen van recepten voor niet-commerciële websites is toegestaan, mits met bronvermelding en plaatsing van een link naar het betreffende artikel op onze weblog. Commerciële websites dienen vooraf contact met mij op te nemen. Foto’s en illustraties   mogen niet worden overgenomen!

Footer

Contact

Gertrude@volbord.nl
06-13618247
KVK: 56220847

Current Month

© 2025 Volbord | Site by Volbord

X
Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technologieën om jouw ervaring op onze website te verbeteren, advertenties te personaliseren en analyses uit te voeren. Door onze website te blijven gebruiken, stem je in met het gebruik van cookies.