Recept: 7/578
Sambal goreng boontjes
Blz. 63, Groot Indonesisch Kookboek, Beb Vuyk, 49e druk 2019
Vorige week werd ik dus wakker met een gloednieuw idee: Beb’s toko! Een idee dat ineens kwam opborrelen nadat Bloem (mijn partner) tijdens het eten Beb’s Duivelse kip suggererende om gewoon van elk gerecht wat meer te maken en dit in te vriezen. Volgens haar doen namelijk veel Indo’s dat?! Geen idee overigens, maar slim vond ik het wel! En het scheelt vooral veel tijd, aangezien ze in Indonesië ruim te tijd nemen voor het bereiden van hun maaltijd. Uurtje marineren hier, drie uurtjes stoven daar…
Maar… ik heb nieuws! Ik kan nu alvast verklappen, dat de eerste versie van Beb’s toko er gaat komen! Jawel, leuk hè? En het zijn niet eens mijn eigen ouders! Yeah!
Het gevolg? Ik loop dus nu over met honderd-en-een toko ideeën. Hoe leuk zou het zijn als ik bijvoorbeeld zelf sambal maak, en dit in oude jampotjes serveer. Zie je het voor je met zo’n leuk handgeschreven etiketje erop! En die potjes met sambal mogen ze natuurlijk nemen naar huis. Voor die tijd moet ik er natuurlijk voor zorgen dat ik het sambal recept al op de site heb gezet, zodat ze het ook zelf kunnen maken. Ratel, ratel, ratel, ratel….
Alles voor het toko het gevoel! Gelukkig heb ik nog ruim een maand om te oefenen, te leren en om plannen te beramen!
Samal goreng
Zo leerde ik van Beb dat een Sambal goreng, een veelvoorkomend gerecht is in de Indonesische keuken. Zie het als een soort bijgerecht. De basis van een sambal goreng is Sambal oelek of trassi met gebakken ui, knoflook, laos en Javaanse suiker. Dit in combinatie met groenten, ei, vlees, vis of garnalen.
Ik maakte bij de Sambal goreng boontjes bij de duivelse kip, en oeee…ik blijf de combinatie van de gerechten zo lekker vinden. En eigenlijk vond ik het de dag erna nog lekkerder, want ik had natuurlijk weer te veel gemaakt!
Ingrediënten voor 4 personen
- 250 gram boontjes, gedopt en gehalveerd
- 2 kleine uien, gepeld
- 1 teentje knoflook, gepeld
- 1 theelepel sambal trassi
- 1 theelepel laos
- 1 theelepel Javaanse suiker
- 1 sereh stengel
- 1 salamblaadje
- 1/8 blok santen
- 2 eetlepels olie
- Snuf zout
ps. Ken je veel van bovenstaande ingrediënten niet? Ik heb er hier een handig overzichtje van gemaakt!
Bereidingswijze
- Doe de uien, knoflook, sambal, laos, suiker en zout in de keukenmachine (of vijzel) en maal dit tot een brij.
- Blancheer in ruim water de sperziebonen beetgaar.
- Fruit het uimengsel in de olie tot de uien geel zijn.
- Voeg de sperziebonen met de santen, 1 dl water, sereh en salamblaadje toe aan het uimengsel en laat dit 5 a 6 minuten zachtjes stoven.
- Verwijder voor het opdienen de sereh en het salamblaadje.
Sangat enak!
Geef een reactie