Zoeken op onderwerp, recept of tag

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Volbord

De overvolle verzameling van Gertrude

  • Grafische vormgeving & illustraties
  • Gertrude in de tuin
    • De Gertrudes Tuin
  • Gertrude kookt & Bregje bakt
  • Winkel
  • over

Saaksumse appelmoes

25 oktober 2020 By Gertrude Reageer

Saaksumse appelmoes

Begin oktober overnachtte ik voor m’n werk in het Groningse Saaksum. Mijn collega had de B&B Thismaheerd geregeld waar wij de uitnodiging kregen van de eigenaar om appels te plukken uit eigen gaard. Normaal gesproken zouden de appels worden geplukt voor Gronings cider, maar door de corona-crises bleef dit uit. Een gelukje voor ons. Hoewel ik niet met zekerheid kan zeggen om welk appelras het gaat, had de eigenaar wel gezegd dat het een prima ras was om ook moes van te maken. Die informatie is waarschijnlijk ergens blijven hangen, want na diverse keren appelfrutsels te hebben gemaakt van de appels (ook heel lekker!), had ik nog zoveel appels over dat appelmoes ook het proberen waard was. En nu was de appelmoes zo verschrikkelijk lekker, dat alle appels die ik nog over heb alleen maar ga gebruiken voor appelmoes.

Tip

Omdat de appels na het koken helemaal veranderd was in een homogene moes, heb ik er op het laatst twee extra appels toegevoegd en deze heel eventjes mee laten koken. Niet dat ze helemaal rauw bleven. Dit zorgde voor meer structuur voor in de moes, en zo werd de ‘bite’ nog lekkerder.

Gertrude appels plukken
Ingrediënten
  • 6 appels
  • 100 gram witte basterd suiker
  • 2 kaneelstokje
  • 1,5 DL water
  • 2 schijfjes citroen
  • Scheutje vanille-extract (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Schil de appels en verwijder de klokhuizen, en snijd deze in grove stukken.
  2. Doe het water in de pan, en voeg de suiker toe. Breng dit aan de kook en laat de suiker oplossen.
  3. Voeg vier appels toe, het kaneelstokje en de citroen en breng dit aan de kook. Kook dit tot moes, dit duurt zo’n 10 minuten.
  4. Voeg op het laatst de twee overige appels toe, kook deze 2 minuutjes mee en laat de moes afkoelen in de pan.
  5. Heeeerlijk, zelfgemaakte appelmoes! Dat is toch veel lekkerder dan uit zo’n pot?
Geneeskrachtige eigenschap van appels

Appels stimuleren het ontgiften van de lichaam en zijn goed voor de darm, de lever en de hersenen. Ze worden vaak voor het behandelen van hoofdpijn, jicht, reuma en bij hoge bloeddruk ingezet. Ook voor hartpatiënten is de appel bijzonders waardevol. Appel met honing is vanuit het ouderdom al een gebruikt middel bij hartproblemen.

Categorie: Gertrude kookt & Bregje bakt, Lughnasadh (herfst), Sauzen, dressings & marinades

Vorig bericht: « Goddelijke karamelsaus
Volgend bericht: Mr Igel’s kerstspecial 2020 »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Categorieën

  • E-mail
  • Instagram

Tags

Alchemie Brood De Arabische keuken De Franse keuken De Italiaanse keuken De Mexicaanse keuken De Oosterse keuken De tuin op tafel Kerst Koken met de Ecostoof Krachtkaart Medicijnwiel Pizza Sinterklaas Spiritualiteit Vegetarisch Verjaardag Wereldgerechten
Current Month
Current Month

augustus

No Events

Volbord =

 

Bregje bakt & Gertrude kookt


Auteursrechten

Overnemen van recepten voor niet-commerciële websites is toegestaan, mits met bronvermelding en plaatsing van een link naar het betreffende artikel op onze weblog. Commerciële websites dienen vooraf contact met mij op te nemen. Foto’s en illustraties   mogen niet worden overgenomen!

Footer

Contact

Gertrude@volbord.nl
06-13618247
KVK: 56220847

Current Month

© 2025 Volbord | Site by Volbord

X
Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technologieën om jouw ervaring op onze website te verbeteren, advertenties te personaliseren en analyses uit te voeren. Door onze website te blijven gebruiken, stem je in met het gebruik van cookies.