Eerder vertelde ik al het een en het ander over de periode dat ik in opleiding was voor kok in het kleine Franse restaurantje La Grenouille. Hoewel mijn leven ondertussen een totaal andere wending heeft gekregen, heb ik in La Grenouille zoveel geleerd dat ik hier nog steeds op kan teren.
Zoals deze romige kerriesoep die ik serveerde tijdens ons familiediner op 1e kerstdag. Deze soep heeft namelijk ooit op de kaart gestaan bij La Grenouille, alleen dan met mosselen. Toen ik afgelopen week mijn partner vroeg wat ze liever had mosselen of coquilles, weet je inmiddels waar haar voorkeur naar uit ging. Natuurlijk!
Zo leerde ik bij La Grenouille dat de basis voor een romige soep altijd op basis is van een Roux, Zo kun je onder andere paprikasoep, bloemkoolsoep, mosterdsoep, venkelsoep of deze kerriesoep maken op basis van roux.
Voeg een smaakmaker toe aan de roux, of fruit deze even mee en voilà nadat je de roux hebt afgeblust met witte wijn, laat je de soep verder binden met bouillon voeg je er nog wat room aan toe. Mix je de boel glad, en breng je hooguit nog wat kracht aan met tabasco of zelfgemaakte sambal en klaar is kees!
De kerstsoep was een groot succes! En de coquilles hadden de primeur dat ze als allereerste werden gebakken in mijn gloednieuwe de Buyer pan!
Ingrediënten voor 4 personen
- 25 gram boter
- 35 gram bloem
- 1 Liter water
- Scheut witte wijn
- 1 kippenbouillontablet
- ½ ui, gesnipperd
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 DL Room
- 2 coquilles, gehalveerd
- kokosrasp, geroosterd
Bereidingswijze
- Doe de boter in een pan, en fruit de ui voor 3 minuten in de boter.
- Voeg de kerriepoeder toe, laat dit even doorbakken en voeg dan de bloem toe.
- Laat de bloem een minuut garen, als de roux loslaat in de pan is het gaar.
- Blus het af met de witte wijn.
- Voeg een beetje water toe, laat dit binden voordat je het volgende water toevoegt.
- Voeg het kippenbouillontablet toe.
- Laat dit enkele minuten goed doorkoken en breng de soep op smaak met peper en zout.
- Voeg de room toe.
- Bak de coquilles in enkele minuten beide kanten bruin.
- Met behulp van een staafmixer maak je van de bovenste laag soep een schuimlaag.
- Doe de coquille in een soepbord of kom en voeg de soep toe met daarbij wat schuim.
- Besprenkel wat van de kokos over de soep en Bon appetit!
ps. Als garnituur kun ook zeekraal, opgeslagen room of gehakte peterselie gebruiken.
Geef een reactie