Brownies met rode biet. En niet alleen de kleuren donkerbruin en aards rood zijn in harmonie, de smaken (hoewel goed gedoseerd) zijn in balans en versterken elkaar! Een echte herfsttraktatie! Het recept vond ik in het boek ‘Heel Holland bakt FEEST’!
Ingrediënten voor 16 bieten brownies
- 2 rauwe bieten, ca 200 gram, ongeschild
- 150 gram zachte boter
- 1 theelepel vanille-extract
- 200 gram pure chocolade (70% vaste cacaobestanddelen), in stukjes
- 170 gram rietsuiker
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 1 mespuntje zout
- 2 grote eieren, losgeklopt
- 160 gram bloem
- Cacaopoeder, om te bestuiven
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Wikkel de bietjes elk in aluminiumfolie.
- Leg ze in een voorverwarmde oven en bak ze 30-40 minuten, tot ze zacht zijn.
- Haal de bietjes uit de oven (laat de oven aan) en laat ze afkoelen tot handwarm en schil ze. Rasp de bietjes grof boven een kom en zet ze apart.
- Vet de bakvorm in met boter en bekleed de bodem en de zijkanten met bakpapier. Doe de boter, het vanille-extract, de chocolade, beide soorten suiker en het zout in een grote hittebestendige kom boven een pan heet, maar niet kokend water (de kom mag het water niet raken).
- Verwarm langzaam onder af en toe roeren tot de boter en de chocolade gesmolten zijn en de suikers zijn opgelost. Haal de kom van de pan, voeg de eieren en de geraspte bietjes toe en spatel tot slot de bloem erdoor.
- Schep het mengsel in de cupcakes en bestrijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel. Bak de brownies in de voorverwarmde oven 25 minuten, tot de bovenkant stevig aanvoelt maar de binnenkant nog een beetje vochtig is (controleer dit met een houten prikker).
- Haal de brownies uit de oven en laat voor ten minste 20 minuten afkoelen. Bestuif ze op het laatst met cacaopoeder.
Geef een reactie