Recept: 4/578
Rendang Pedang
BLZ. 127, Groot Indonesisch Kookboek, Beb Vuyk, 49e druk 2019
Ik dacht dat ik met dit ‘Beb project’ iets nieuws had bedacht. Naja, nieuws…. bijna nieuws dan. Zeven jaar geleden was ik namelijk totaal weggeblazen na het zien van de film Julie & Julia .
Dat wilde ik ook! Ik wilde ook een blog en schrijven over eten, en daarmee op avontuur gaan. Wat stond me in de weg? Ik had een koksdiploma op zak en ik was handig in de digitale wereld.
Het werd geen blog, maar drie boeken en dan toch ein-de-lijk ook een foodblog met mijn zus. (Deze overigens. ) Bregje, mijn zus, ontdekte dat ze haar ziel en zaligheid kwijt kon met de Mr Igel tekeningen. Maar voor mij bleef het niet veel meer dan een handige recepten depot.
Ik mistte diepgang, een doel. Totdat ik twee weken geleden voor mijn verjaardag het kookboek kreeg van Beb Vuyk. Afijn, jullie kennen verhaal. Dit boek was mijn boek. Dit boek zou me net zoals in de film bestemming brengen.
Ik voelde het helemaal, en nog steeds, hoewel? Wel een klein beetje minder…
Ik was afgelopen week gewoon eens aan het googelen. En tot mijn schrik brachten de zoektermen Beb Vuyk + Recepten me op een website die verdacht veel leek op mijn idee om alle recepten te koken.
Ik kon wel janken. Weer niet..
Of wel? Wat nu als ik het gewoon door blijf gaan met Het Beb project en juist leer vaan die persoon met Indisch bloed. Mijn doel was toch om Indisch te leren koken en toch niet de wedstrijd willen winnen?
Onderstaand recept heb ik dus gemaakt met behulp van mijn Indische assistent 😉 Die me toch al wat handige dingetjes leerde. Wist je dat je sereh moest kneuzen en dan moet breken om de smaak eruit te laten komen.
Dat had ik nog niet van Beb geleerd. Nu heb ik er gewoon een extra Beb bij. Toch?
Ps. Mijn partner vroeg al of ik een Indonesische rijsttafel wilde maken voor haar verjaardag ? Leuk he? Een van de redenen om gewoon door te gaan! Overigens de Rendang was god-de-lijk! Zeker met de extra hulp 🙂
Oh ja.. het originele recept is met 10 Spaanse pepers….
En benieuwd naar de persoon waar ik over schreef? Dit is de link naar haar website.
Ingrediënten voor 4 – 6 personen
- 500 gram runder riblappen
- 500 gram kippenlever
- 1 blok santen
- 4 Spaanse pepers, ontpit
- 5 tenen knoflook
- 3 uien, gepeld
- ½ theelepel koenjit
- 1.5 cm verse laos, geschild
- 4 kermiri’s, gepoft
- Duimdikte verse gember, geschild
- 100 gram verse gember, gehalveerd
- Zout
- 3 sprieten sereh
- 4 salamblaadjes
- 4 djoeroek poeroetblaadjes
Bereidingswijze
- Doe 1 Liter water in een pan met dikke bodem en breng dit aan de kook.
- Doe het blok santen in het water en laat het oplossen.
- Doe de Spaanse peper, knoflook, laos, duimdikte gember en het ui in een keukenmachine en maal deze tot moes. Okay, okay.. dat is natuurlijk niet The way, als je echt in de sfeer wilt komen gebruik dan een vijzel.
- Kneus met de vijzelstamper het kontje van de sereh. Breek de sereh zodat de smaak vrijkomt en doe deze samen met de blaadjes salam en Djoeroek poeroet in de pan.
- Voeg het vlees erbij gevolgd door de boemboe uit de keukenmachine.
- Voeg tot slot de gember en het zout toe en breng het geheel aan de kook.
- Als het kookt, zet je het vuur zacht en laat je de Rendang voor 4 uur zachtjes stoven.
- Verwijder voor het serveren de sereh stengels, de gember en de kruiden.
- Serveer de Rendang met gekookte rijst.
Gregor zegt
Hoi Gertrude. Mooi recept en jullie website ziet er mooi uit. Ik had bijna tien jaar geleden dezelfde goddelijke ingeving om iets te gaan doen met alle recepten uit het grote boek van Bep. Toen Bep de recepten schreef waren de meeste specerijen alleen in poedervorm te krijgen. Djeroek Salam werd automatisch vervangen door laurier. Mijn idee was om alle recepten om te gaan schrijven naar alle verse ingredienten die nu inmiddels wel gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Ik had ook al uitgevogeld dat de meeste specerijen in poedervorm 3 keer zo geconcentreerd zijn dan de verse, echte specerijen. Dus 1 theelepel laospoeder staat tegenover 3 theelepels fijngestampte verse laos. 1 lepel koenjitpoeder staat gelijk aan 3 lepels fijngestampte koenjitwortel. En ga zo maar door. Na ja. Ik had er zo veel zin in dat ik al mijn vrije tijd eraan wilde besteden….. Maar…het was er al. En goed…. Ik kan nu wel echt lekker en goed Indisch koken en vind het na al die jaren nog steeds geweldig om te doen. Groetjes!
Gertrude zegt
Troost je Greger, na de eerste Beb Vuyk fuif wat ik dacht dat onderdeel zou worden van het Beb Vuyk project bleek het het afscheid te zijn. Ik heb daarna de bijbel dichtgeslagen. Maanden later kreeg ik de uitnodiging om een Indonesische maaltijd te koken voor jongeren met kerst in een instelling, het was ‘voldoende’ om die jongeren een onvergetelijke avond te bezorgen. Dankzij Beb! En weet je wat je net schreef over jouw geleerde vondsten heb ik in iedergeval ook wat aan. En wie weet wel meerdere lezers hier! Leuk!
Groetjes, Gertrude
Lisanne zegt
Ik begrijp zelf niet zo goed waarom Ben Vuyk?
Ik heb dat boek zelf ook, al heel lang. Ooit gekregen. Ik heb er slechts heel af en toe iets uit gemaakt. Ik weet niet eens meer wat. En ik ben zelf Indisch… Ik kook ook altijd Indisch. Recepten uit mijn familie en kennissenkring, maar ook uit het boek van Oma Keasberry. Dat boek was lang geleden door mijn eigen oma (Een echte keuken-koningin) uitverkoren om als ENIGE boek als naslagwerk in haar keuken gebruikt te worden. Alles uit dat boek wordt authentiek en heerlijk…
Gertrude zegt
Hoi Lisanne,
Blijkbaar heeft Beb Vuyk iets heel goeds gedaan qua zichtbaarheid. Dank je wel voor je reactie! Als ik het boek van Oma Keasberry tegenkom zal ik het kopen vanwege jouw verhaal!