(Bregje) Ha zus,
Herken je ‘m nog? De slagroomklopper van oma de Vos die altijd in Stavoren stond en werd gebruikt om slagroom te kloppen.
Het was monnikenwerk om met deze slagroomklopper goede stevige slagroom te maken.
Maar arbeid adelt..
(Gertrude) Zeker herinner ik me dit keukenapparaat! Leuk om zo weer eens terug te zien. Ik wist niet dat jij hem had 🙂
Tegenwoordig gebruik ik deze klopper om zelf mayonaise te maken. Of liever alioli eigenlijk.
De olie die naar beneden druppelt, het ratelen van de tandwielen, de verwachtingsvolle blik wanneer een vloeibare emulsie verandert in een stevige massa.
Arbeid adelt…
Ingrediënten
1 eierdooier
1 theelepel water
2 tenen knoflook (gebruik hiervoor een knoflookpers)
1 flinke theelepel milde mosterd
250 ml olie (zonnebloem- of olijfolie of een combinatie)
Sap van een halve citroen
Zout
Bereidingswijze
1. Klop de eierdooier met wat water schuimig
2. Voeg daarna de mosterd al kloppend toe
3. Nu mag de knoflook erbij
4. Tijd voor de olie. Voeg dit druppelsgewijs toe!!
5. Wanneer de mayonaise/alioli stevig genoeg is, wordt het opgefrist met wat citroensap. En de final touch is het op smaak brengen met wat zout.
Lekker met grissini corti! Bon apetit!
Marije zegt
Goedemorgen! Mag ik vragen waar u de slagroom klopper vandaan heeft ? Mijne is net kapot gegaan en ik wil graag zo eentje ervoor terug! Mijn dank is groot
Bregje zegt
Hoi! De slagroomklopper is een erfstuk van oma Bregje en daarmee al behoorlijk oud. Misschien levert een zoektocht op MP iets op? Succes met zoeken 🤗