Koken met de tajine werd uitgevonden door de nomaden die met hun kamelen door de woestijn trokken en natuurlijk geen mobile keuken hadden. Een afgesloten pot van aardewerk was de oplossing. Taai vlees werd mals doordat de tajine de eigenschap heeft de producten te laten garen in hun eigen vocht en blijven zo vitaminen en mineralen behouden.
Oh ja.. nog een leuk puntje: De tajine daagt je uit op culinair uit, want (bijna) alles kun je bereiden in de tajine! Hierbij mijn gerecht:
[G]Wil je meer weten over de Marokkaanse keuken, onlangs luisterde ik een fantastisch inspirerende podcast van het lekkerste radioprogramma Mangiare! Dit ging onderander de bereiding van couscous en oosterse eetcultuur.
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 kippendijen
- 1 ui, gepeld en gesnipperd
- 1 courgette, zaadlijsten verwijderd en in stukjes gesneden
- 1 paprika, zaadlijsten verwijderd en in stukjes gesneden
- 3 tomaten, in grove stukken gesneden
- 1 blik tomaten blokjes
- 1 tl kurkuma (geelwortel)
- 1 tl gemalen komijn
- 8 dadels, in drieën gesneden
- 200 gram bruine linzen, gewassen
- Peper en zout
- Zonnebloemolie
- Verse koriander, gewassen en fijngesneden.
Bereidingswijze
- Voordat je de tajine gebruikt, laat je deze eerst een uurtje staan in water. Dan is de kans dat hij breekt het kleinst.
- Vet de tajine en de deksel in met zonnebloemolie, en laat hem op laag vuur zo’n 15 minuten goed heet worden op laag vuur op een warmteverdeler.
- Als de schaal warm is, giet je een laagje olie in de schaal en leg je de kip in het midden van de tajine. Over de kip leg je de groenten en de linzen, en vervolgens bestrooi je alles met de kruiden.
- Leg de deksel op de schaal en laat het voor een uurtje sudderen totdat alles gaar is.
- Bestrooi net voor het opdienen het gerecht met de verse koriander. Dit gerecht uit de tajine eet je met gestoomde couscous.
Dat het mag smaken!
Geef een reactie