Afgelopen vakantie las ik het culinaire boek ‘Rue Tatin’ van de Amerikaanse Susan Herrmann Loomis. Naast dat zij in het boek vertelt over haar leven in de Franse stad Louviers, is eten de rode draad in het boek. Daarnaast staan er ook een aantal recepten in, waarvan ik er gisteren de Pommes farcies au fromage de chévre et aux poireaux oftewel gevulde appel met prei en geitenkaas maakte.
Susan gebruikt in haar recept grote appels van ongeveer 250 gram per stuk in dit recept, maar zelf raad ik aan om juist kleine appels te gebruiken. De vulling met prei en geitenkaas is namelijk zo lekker, dat hij door de grote van de appel dit een beetje wegvalt. Daarnaast vult het kleine stukken minder waardoor het gerechtje als aanvulling kan dienen.
Dus: Kleine gevulde appels: Petites pommes farcies. Lekker met een portje of appelcider!
Ingrediënten
- 4 kleine zoete appels, van klokhuis ontdaan, een reepje rondom weg geschild
- 2 dl witte wijn, bijvoorbeeld Sauvignon Blanc
- 1 gedroogd laurierblad
- Fijn zeezout
- 30 gram ongezouten boter
- 2 grote preien, alleen de witte delen, gewassen en in kleine ringetjes gesneden
- 1 dl water
- 200 gram zachte geitenkaas
- 2 eetlepels crème fraîche
- Zwarte peper uit de molen
- 4 takjes verse tijm
Zo maak je de appels
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verwijder met een appelboor het klokhuis van een appel. Heb je geen appelboor, verwijder dan voorzichtig met een klein mesje het klokhuis. Zo heb ik het ook gedaan, werkte prima!
- Bestrooi de binnenkant van de appels met een beetje zout.
- Bak in 1 eetlepel van de boter de stukjes prei in een grote pan met zware boter. Roer de prei om en schud de pan tot de prei glazig begint te worden. (Dan pas geeft hij smaak af.) Voeg het weinige water toe, roer en leg de deksel op de pan. Laat de prei in ongeveer 10 minuten gaar sudderen. Voeg nog wat water toe als dat nodig is om te voorkomen dat de prei aanbrandt.
- Doe de gare stukjes prei over in een mengkom. Die er de geitenkaas, crème fraîche en de tijm bij en roer tot alle ingrediënten grondig gemengd zijn. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
- Vul de appels elk met een gelijke hoeveelheid van het geitenkaas-preimengsel. Druk de vulling in de holte en maak een bergje bovenop. Leg op elke appel een kwart van de resterende boter.
- Breng de appels over naar een diepe ovenschaal en giet de wijn eromheen. Leg het laurierblad in de wijn.
- Bak de appels voor ongeveer 30 minuten totdat ze gaar zijn en de geitenkaas bovenop goudbruin is.
- Serveer de appels in een mooie oude Franse schaal, garneer ze eventueel nog met wat tijm.
Femke zegt
Wat een lekker hapje is dit! Mooie smaak combinatie en het ziet er leuk én origineel uit. Ook erg lekker als lunch gerecht! Aanrader