Catania’s beroemdste gerecht
De componist Bellini werd geboren in Catania en het verhaal gaat dat het Cataniaanse muziekminnende publiek op de openingsavond van zowel het theater als de opera Norma, in 1890, zo overweldigd was, dat de mensen absoluut wilden dat er een gerecht kwam dat naar deze gebeurtenis genoemd werd. Een ander verhaal schrijft de oorsprong van de naam toe aan het compliment dat een Cataniaanse kok kreeg van een beroemde Siciliaanse acteur in de jaren twintig, die met karakteristieke overdrijving verklaarde dat zijn maaltijd net zo goed was als Norma! Een prozaïscher verklaring is echter dat norma in het Siciliaans zoveel wil zeggen als ‘regel’ of ‘standaard’ – met andere woorden: pasta gemaakt met de ingrediënten die de pijlers zijn van het Cataniaanse menu.
Ingrediënten voor 2 personen
- 1 grote aubergine, in stokjes gesneden ter grootte van patates frites
- Olijfolie
- 2,5 DL tomatensaus
- 200 gram gedroogde penne
- 100 gram ricotta
- Verse basilicum
- Zout
- Zwarte peper
- Bestrooi de stokjes aubergine royaal met zout en laat ze een uur uitlekken in een vergiet, om eventuele bitterheid kwijt te raken.
- Was de aubergine goed en droog ze met een schone doek.
- Verhit een laag van 1 cm olijfolie in een grote koekenpan. Bak de aubergine op matig vuur goudbruin. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
- Kook de pasta in ruim water en zout volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verhit de tomatensaus en meng er de uitgelekte pasta, de helft van de kaas en het basilicum door. Leg de auberginestokjes erbovenop en strooi er de rest van de kaas over. Serveer de pasta terwijl je een rood Siciliaans wijntje inschenkt. Of misschien ook niet.
Bregje serveerde Pasta alla Norma met een salade van tomaat, mozzarella, rucola, zongedroogde tomaten en geroosterde amandelschaafsel.
Geef een reactie