Zoeken op onderwerp, recept of tag

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Volbord

De overvolle verzameling van Gertrude

  • Grafische vormgeving & illustraties
  • Gertrude in de tuin
    • De Gertrudes Tuin
  • Gertrude kookt & Bregje bakt
  • Winkel
  • over

Overzicht van kruidenmengsels

6 februari 2025 By Gertrude Reageer

Ras el hanout
De bakermat van ras el hanout ligt in Marokko. Het traditionele recept bevat rond de 25 kruiden, de moderne mengels die je in de supermarkt kunt krijgen wat minder. Wat er in elk geval in zit zijn galangwortel, gember, foeli, kurkuma, piment, bessen, kardemom, kaneel, gember, kruidnagel, nigilla en zwarte peper. Het mengsel is pittig en ruikt heel sterk, dus voorzichtig gebruiken.

Garam masala
Garam masala is een aromatische kruidenmix die veel wordt gebruikt in de Indiase en Zuid-Aziatische keuken. De naam betekent letterlijk “hete specerijen”, maar het verwijst niet per se naar pittigheid, eerder naar de verwarmende eigenschappen van de specerijen volgens de Ayurveda.
De samenstelling van garam masala varieert per regio en zelfs per huishouden, maar de meest voorkomende specerijen zijn: nootmuskaat, kardemom, kaneel, kruidnagel, komijn, korianderzaad en zwarte peper.

Waterverf tekening van Arabische shisha’s door Gertrude van der Linden

Vadouvan
Net als garam masala is het gefermenteerde kruidenmengsel vadouvan afkomstig uit India. Het kruidenmengsel bevat mosterdzaad, kerrieblad, fenegriek, knoflook en soms komijnzaad en ui. De smaak is pittig, lichtzoet en rokerig.

Za’atar
Za’atar is een elementair onderdeel van het Palestijnse erfgoed en is de geur van thuis voor iedereen die in jeruzalem of elders in de bergachtige streken van het heilige land is opgegroeid.
De geur zweeft ergens tussen die van de kruiden als oregano, marjolein, salie en tijm, maar heeft ook een geheel eigen karakter: scherp, warm en een beetje prikkelend. In de Palestijnse keuken wordt za’atar mix over labneh (uitgelekte yoghurt, hummus, kip en diverse salades gestrooid. Maar het is vooral geliefd wanneer het over een plat stuk deeg gestrooid wordt dat vervolgens rijkelijk begoten wordt met olijfolie en dan gebakken.



Categorie: Gertrude kookt & Bregje bakt

Vorig bericht: « Poster vormgeving Zingen& Zijn weekend
Volgend bericht: Tulsi als gids »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Categorieën

  • E-mail
  • Instagram

Tags

Alchemie Brood De Arabische keuken De Franse keuken De Italiaanse keuken De Mexicaanse keuken De Oosterse keuken De tuin op tafel Kerst Koken met de Ecostoof Krachtkaart Medicijnwiel Pizza Sinterklaas Spiritualiteit Vegetarisch Verjaardag Wereldgerechten
Current Month
Current Month

augustus

No Events

Volbord =

 

Bregje bakt & Gertrude kookt


Auteursrechten

Overnemen van recepten voor niet-commerciële websites is toegestaan, mits met bronvermelding en plaatsing van een link naar het betreffende artikel op onze weblog. Commerciële websites dienen vooraf contact met mij op te nemen. Foto’s en illustraties   mogen niet worden overgenomen!

Footer

Contact

Gertrude@volbord.nl
06-13618247
KVK: 56220847

Current Month

© 2025 Volbord | Site by Volbord

X
Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technologieën om jouw ervaring op onze website te verbeteren, advertenties te personaliseren en analyses uit te voeren. Door onze website te blijven gebruiken, stem je in met het gebruik van cookies.