
Ras el hanout
De bakermat van ras el hanout ligt in Marokko. Het traditionele recept bevat rond de 25 kruiden, de moderne mengels die je in de supermarkt kunt krijgen wat minder. Wat er in elk geval in zit zijn galangwortel, gember, foeli, kurkuma, piment, bessen, kardemom, kaneel, gember, kruidnagel, nigilla en zwarte peper. Het mengsel is pittig en ruikt heel sterk, dus voorzichtig gebruiken.
Garam masala
Garam masala is een aromatische kruidenmix die veel wordt gebruikt in de Indiase en Zuid-Aziatische keuken. De naam betekent letterlijk “hete specerijen”, maar het verwijst niet per se naar pittigheid, eerder naar de verwarmende eigenschappen van de specerijen volgens de Ayurveda.
De samenstelling van garam masala varieert per regio en zelfs per huishouden, maar de meest voorkomende specerijen zijn: nootmuskaat, kardemom, kaneel, kruidnagel, komijn, korianderzaad en zwarte peper.

Vadouvan
Net als garam masala is het gefermenteerde kruidenmengsel vadouvan afkomstig uit India. Het kruidenmengsel bevat mosterdzaad, kerrieblad, fenegriek, knoflook en soms komijnzaad en ui. De smaak is pittig, lichtzoet en rokerig.
Za’atar
Za’atar is een elementair onderdeel van het Palestijnse erfgoed en is de geur van thuis voor iedereen die in jeruzalem of elders in de bergachtige streken van het heilige land is opgegroeid.
De geur zweeft ergens tussen die van de kruiden als oregano, marjolein, salie en tijm, maar heeft ook een geheel eigen karakter: scherp, warm en een beetje prikkelend. In de Palestijnse keuken wordt za’atar mix over labneh (uitgelekte yoghurt, hummus, kip en diverse salades gestrooid. Maar het is vooral geliefd wanneer het over een plat stuk deeg gestrooid wordt dat vervolgens rijkelijk begoten wordt met olijfolie en dan gebakken.
Geef een reactie