Als kind kan ik me herinneren dat ik niet echt van de oosterse gerechten hield, die mijn moeder heel soms maakte. Later, toen ik als leerling kok werkte in een Internationaal hotel en een Thaise sous-chef die me langzaam de oosterse smaken leerde kennen, veranderde er iets. Opeens begreep ik die andere smaken, en ik begon ze zelfs lekker te vinden. En nu, jaren later, eet ik het liefst overal verse koriander bij!
Deze geïmproviseerde marinade kun je voor meerdere vleessoorten* gebruiken, mocht je je gerecht een oosters tintje willen geven. Zie het onderstaande recept wat als een oosterse basismarinade waaraan je zelf eventueel ook nog kokos, (verse) koriander, honing en komijn aan kunt toevoegen. Laat het vlees minimaal zo’n 3 uur afgedekt in de koelkast intrekken.
*Varkensvlees, speklappen, andere kip delen.
Ingrediënten
- 2 tenen knoflook in kleine stukjes gehakt
- 1 cm2 gember,
- 1 limoen, gehalveerd
- 1 Spaanse peper
- ½ theelepel sambal oelek
- 500 gram biologisch kipfilet, in kleine stukjes gesneden
- 7 eetlepels ketjap
- 1 gesnipperde ui
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Bereiding
- Meng eerst de Ketjap met de olie en sambal. Roer dit door mekaar
- Voeg nu de rest van de ingrediënten bij de ketjap.
- Dek met plastic af.
- Wanneer je gaat eten, haal je de kip met de schuimspaan uit de oven, en doe je meteen in de pan. Het is juist lekker als er wat marinadekruiden mee komen, tijdens het bakken. Spot je de gember, verwijder deze wel. Want een bonkje gember zo is niet zo heel lekker.
Geef een reactie