Hoewel de ingrediënten van deze soep eigenlijk helemaal niet zo heel bijzonder zijn, is deze groentesoep dat zeer zeker wel voor mij. Bij het ruiken van alleen al de geur, ben ik terug in mijn kindertijd. Blijkbaar maakte mijn moeder deze soep regelmatig, en koppelen mijn hersens dit nu meteen aan vroeger.
Eigenlijk door al mijn uitstapjes naar andere keukens was ik deze soep totaal vergeten, totdat ik laatst op de tuin bij een wat oudere vrouw een kopje koffie ging drinken en precies deze geur rook.
De geur bracht me meteen terug naar vroeger! En die herinnering van die geur was zo fijn, dat ik besloot niet lang te wachten om mijn moeders soep te maken en deze een mooie plek te geven in dit recepten archief!
Ps. Het geheim van deze soep zit hem in het kruid lavas, of beter bekend als ‘maggi’. De meeste mensen met een moestuin hebben het staan. Dit kruid is namelijk niet in de supermarkt vers verkrijgbaar.
Ik heb een hele grote struik in mijn moestuin staan. Mocht je dus wat verse maggi nodig hebben, laat het me maar weten! Maar wat natuurlijk ook kan is gewoon zelf zaadjes kopen , om ze zelf op te kweken. Lavas is winterhard en is in de lente bijna als eerste van de partij om zich te laten zien!
Ingrediënten
- 1 flinke runderschenkel
- 1 merg
- 250 gr gehakt
- 2 wortels, geschild, en in kleine stukjes
- 1 prei, in 3 grove stukken
- 2 stengels bleekselderij, in stukken
- Bosje maggi (uit de moestuin), gewassen en fijngesneden
- 1 ui, met schil gehalveerd
- 1 teentje knoflook, geplet
- 2 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 3 stukjes foelie
- 10 geplette peperkorrels
- 2 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- zak fijne soepgroenten
- Handje vermicelli
- Zout en versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze
- Zet een soeppan met drie liter water en ruim zout op het vuur met de schenkel, merg, prei, bleekselderij, wortel, ui, maggi, laurier, foelie, knoflook, tijm, rozemarijn en peperkorrels.
- Breng de bouillon aan de kook op matig vuur en schep steeds met een schuimspaan het schuim van de bouillon.
- Zodra je geen schuim meer hebt, zet je de pan op een laag vuur en laat je de bouillon met het deksel op de pan minstens 2 uur trekken.
- Zeef de bouillon in een zeef of vergiet boven een kom en doe de bouillon en het soepvlees terug in de pan samen met het kleingesneden vlees van de schenkel.
- Voeg de gesneden soepgroenten, de balletjes en de vermicelli toe en laat zachtjes trekken tot de balletjes gaar zijn.
- Breng de soep op smaak met peper en zout!
Zelf maggi bouillon maken?
Geef een reactie