Nooit eerder had ik met mispels gewerkt, des te meer ik benieuwd was naar de smaak, textuur en beleving. Mispels sluiten heel goed aan bij het winterse smaak palet. Denk aan; Sinaasappels, kaneel, steranijs, (moes)appels enz. De smaak van de mispels veraste me.
Ik denk dat mispels dus ook stukken minder lekker zijn in de zomer. Maar dat is puur hardop gedacht..
Afijn. Zelf koos ik ervoor om van de mispels, gelei te maken. Zo creëer je op een makkelijke manier toch weer leuke weggevertjes. En juist met de kerst komt dat natuurlijk perfect uit!
Vraag je je nog af waar je mispelgelei nu bij kan serveren. Wel, ik denk dat de mispel smaak prima aansluit bij het herfst-winter pallet met diepe smaken. Maar je kan natuurlijk ook met mispelgelei van een boterham met kaas een feestje maken …
Bedankt Edo! Je hebt (en gaat nog) heel veel mensen blij maken!
Ingrediënten (genoeg voor 8 potjes)
- 2 kg (rijpe) mispels
- 2 citroenen
- 2 moes appelen
- 8 steranijs (optioneel)
- 650 gram geleisuiker (speciaal)
Bereidingswijze
- Halveer de mispels en doe ze in een grote pan.
- Snijd de appels en de citroenen in parten en voeg deze aan de mispels toe.
- Voeg water toe net zo veel totdat de mispels onder staan.
- Breng de mispels toe en laat het voor een uur zachtjes stoven.
- Giet de inhoud van de pan, met behulp van een zeef met een dunne theedoek, in een andere pan.
- Laat het sap er rustig uitdruppen en laat het geheel een nachtje staan.
- Breng het sap aan de kook en voeg de geleisuiker toe.
- Breng het aan de kook en laat het 1 minuutje doorkoken.
- Met behulp van een litermaat vul je de schoongewassen potjes.
- Voeg op het laatst een steranijs toe, dit is puur als decoratie.
- Sluit de deksels en laat het geheel afkoelen in de potjes.
Geef een reactie