Zoeken op onderwerp, recept of tag

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Volbord

De overvolle verzameling van Gertrude

  • Grafische vormgeving & illustraties
  • Gertrude in de tuin
    • De Gertrudes Tuin
  • Gertrude kookt & Bregje bakt
  • Winkel
  • over

Linguine vongole

23 juni 2020 By Gertrude Reageer

Ik deed voor een moment mijn ogen dicht en waande mezelf al zittende aan de Middellandse zee met een glas witte wijn in je hand. Ik voelde bijna een zacht zeebriesje mijn gezicht verkoelen.

Toen ik mijn ogen opendeed, zat ik in onze achtertuin aan een gedekte tafel te genieten van een bord linguine vongole. De smaak van deze pasta bracht me meteen naar een kustplaatsje in Italië.

Nadat ik een foto van dit gerecht op mijn Instagram-stories had gepubliceerd, vrij snel de reactie dat de Vongole (schelpen) moeilijk verkrijgbaar zijn. Dat klopt! Ik kocht ze zelf bij de Sligro (€7,75 voor 500 gram) maar ik weet dat ze ook vaak verkrijgbaar zijn bij een goede vishandel.

Linguine vongole zet je in maximaal 15 minuten op tafel en is dus zeer geschikt voor als er iemand aanschuift. Wel raad ik aan alleen dit gerecht te eten als de zon schijnt, het liefst in de tuin met een glas witte wijn!

Ingrediënten voor 2 personen
  • 500 gram vongole (schelpen)
  • 150 gram linguine of spaghettini (pasta)
  • extra vergine olijfolie
  • ½ spaanse peper, zaadlijsten verwijderd en in dunne reepjes gesneden
  • Zeezout
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 125 ML witte wijn (sauvignon blanc)
  • Handje peterselie, gehakt
  • 50 gram parmezan, optioneel
  • Knapperig brood, voor erbij
Bereidingswijze
  1. Maak de vongole schoon onder koud stromend water, verwijder de gebroken exemplaren.
  2. Breng een diepe pan met gezouten water aan de kook, en kook de linguine in zo’n 8-10 minuten al dente. (beetgaar)
  3. Pas als de pasta op de helft van zijn kooktijd is, doe je in een andere pan flinke scheut olijfolie. Voeg de vongole, spaanse peper en knoflook toe en roer totdat de vongole opengaan. Dit duurt zo’n 2 minuten.
  4. Gooi de dichte exemplaren weg, voeg de witte wijn toe en leg het deksel op de pan.
  5. Giet de pasta af en bewaar een klein beetje van het kookvocht.
  6. Hussel de pasta met het opzij gehouden kookvocht door de vongole, voeg de peterselie toe en nog een scheut olijfolie.
  7. Proef, en breng het gerecht op smaak met peper en zout.

De pan is een stomend meesterwerkje. Zet hem op tafel met twee grote diepe borden, bestek en een grote kom voor de lege schelpen in weg te gooien, en de fles sauvignon blanc die je gebruikte tijdens de bereiding. (Negeer wat puristen zeggen over dat je nooit brood bij pasta mag serveren –hoe ga je anders die heerlijke sappen op het eind opslurpen?) Praat de komende tien minuten niet meer….

Categorie: Gertrude kookt & Bregje bakt, Hoofdgerechten Tags: De Italiaanse keuken

Vorig bericht: « Pizza Calzone
Volgend bericht: Spaghetti carbonara »

Lees Interacties

Huidproblemen?


Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Categorieën

  • E-mail
  • Instagram
  • Substack

Wekelijkse tuinupdate

Tags

Alchemie Brood De Arabische keuken De Franse keuken De Italiaanse keuken De Mexicaanse keuken De Oosterse keuken De tuin op tafel Kerst Koken met de Ecostoof Krachtkaart Mattemburgh Medicijnwiel Pizza Sinterklaas Spiritualiteit Vegetarisch Verjaardag Wereldgerechten

december

No Events

Volbord =

 

Bregje bakt & Gertrude kookt


 

 

Auteursrechten

Overnemen van recepten voor niet-commerciële websites is toegestaan, mits met bronvermelding en plaatsing van een link naar het betreffende artikel op onze weblog. Commerciële websites dienen vooraf contact met mij op te nemen. Foto’s en illustraties   mogen niet worden overgenomen!

Footer

Contact

Gertrude@volbord.nl
06-13618247
KVK: 56220847

Ontvang wekelijks een tuinupdate

© 2025 Volbord | Site by Volbord

X
Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technologieën om jouw ervaring op onze website te verbeteren, advertenties te personaliseren en analyses uit te voeren. Door onze website te blijven gebruiken, stem je in met het gebruik van cookies.