Mijn zus Gertrude is net zo’n scharrelaar als de rest van de familie. Zo kocht ze voor een paar centen dit boek. Fattoria La Vialla is misschien wel de meest bekendste eetboerderij van Toscane, en heeft al veelal prijzen op haar naam staan als het gaat om pasta en brood. Afijn, zo kreeg ik dit boek, en ik probeerde het broodrecept van La schiacciata uit op mijn schoonouders. Het bijzondere aan dit brood is dat er wijn in gaat, wat zorgt voor een heerlijk zacht kruim.
Recept afkomstig uit boek: In giro senza pensieri…..per la Toscana appartata n.2
Ingrediënten
- 250 gram meel
- 150 gram lauw water
- 25 gram melk
- 25 ml stille witte wijn
- 2 tl zout
- 2 tl suiker
- Ruime hoeveelheid extravergine olijfolie
- 15 gram verse biergist
Bereidingswijze
- Los de suiker en de biergist op in het lauwe water en wacht totdat een dun laagje schuim aan de oppervlakte verschijnt. Dat wil zeggen dat de gisten weer tot leven zijn gewekt.
- Voeg nu de wijn en de melk toe, maak vervolgens het klassieke kuiltje in het midden van het meel en begin in het meel met het zout en het vocht te kneden. Wanneer het deeg homogeen is, vet je een roestvrijstalen pan in. Plaats hierin de deeg en laat deze een uur rijzen.
- Bedek de pan met huishoudfolie waarin gaatjes zijn gemaakt, omdat bij het gisten gas vrijkomt dat goed moet kunnen ontsnappen.
- Wanneer een uur verstreken is neem je een ovenschaal. Bij voorkeur geëmailleerd of de klassieke roestvrijstalen of aluminium ovenschaal.
- Bedek deze met ovenpapier, giet er ruime olie over en begin het deeg met de handen uit te spreiden in de vorm van de ovenschaal. Draai nu het deeg om zodat het ingevette deel boven komt en geef het deeg opnieuw de vorm van de schaal.
- Bedek het nogmaals met huishoudfolie en laat het 45 minuten rijzen.
- Verwarm hierna de oven voor op 220 graden, haal de huishoudfolie van het deeg en plaats de schiacciata, na het oppervlak te hebben gezouten met grof zout, minstens 25 minuten in de oven, totdat de onderkant, de kant die in contact is met de ovenschaal, de gewenste goudbruine kleur heeft. (Je kunt hiervoor de rand een beetje optillen om te ‘spieken’ of de schiacciata aan de onderkant kleur heeft gekregen.
- Nadat je de schiacciata uit de oven heeft gehaald, besprenkel je hem opnieuw met olijfolie waarna het klaar is om te serveren.
Geef een reactie