Vooral in de maanden juli en augustus, wanneer ze in bloei staan, zie je ze overal: Korenbloemen! Hoewel ik ze samen met mijn moestuin-maat Eva had gezaaid in onze moestuin, wist in niet dat ze naast hun mooie uiterlijk nog een waardevolle eigenschap bezaten: Ik las namelijk in het Wildpluk kookboek dat Korenbloemen eetbaar zijn!
Zo kun je korenbloemen dus gebruiken ter decoratie in een salade, of net zoals ik deed drogen en vermengen met zout: Korenbloem zout.
Bedenk even een frisse groene salade voor je, waar je op het laatst een klein beetje van dit kleurrijke zout overheen strooit? Het resultaat zal prachtig zijn!
Hoe maakte ik dit zout van korenbloemen?
In onze moestuin plukte ik zoveel mogelijk ‘kopjes’ die ik kon vinden. Thuis waste ik alle rupsjes en beestjes uit de bloemenkopjes, en liet ze aan het steeltje twee dagen drogen. Na twee dagen, verwijderde ik het steeltje en hield alleen de blaadjes over. Deze liet ik nog 3 a 4 dagen goed drogen.
Ik nam 5 eetlepels zeezout en met een staafmixer! (Geen keukenmachine, want dan verliest het zijn textuur) maalde ik het zout met de blaadjes tot een enigszins grof mengsel.
Voila! Klaar voor gebruik of natuurlijk superleuk om weg te geven als cadeautje!
Geef een reactie