Ik was al een tijdje op zoek naar een nieuw aardappelrecept. Ik kende al de variant met knolselderij, maar dat recept heb ik inmiddels zo vaak al gemaakt dat de verrassing er inmiddels af is. Op zoek naar een nieuw aardappel recept viel mijn oog op Julia Child’s recept Purée de pommes de terra à l’ail oftewel knoflook-aardappel puree.
Als je de knoflook eerst voor 20 minuten zachtjes smoort, verliest het zijn scherpte en blijft er een hernieuwde knoflook smaak over. Wat voor mij de grote verassing van dit gerecht was! Wat je namelijk overhoudt is werkelijk een genot in je mond! Dit gerechtje verdiend dus zeker een plekje op elke feesttafel!
Ingrediënten voor 6 personen puree
Benodigdheden: pureeknijper
- 2 hele knoflookbollen, met ongeveer 30 teentjes
- Flinke lik roomboter
- 15 gram bloem
- 250 ml volle melk
- Peper en zout
- 2.5 KG aardappels, geschild en gehalveerd
- 50 gram roomboter, in blokjes gesneden
- 1 DL melk
- Verse nootmuskaat
Bereidingswijze
- Haal de tenen knoflook uit elkaar. Doe de tenen in kokend water en kook ze voor 2 minuten. Giet af en pel de tenen.
- Doe in een pan met dikke bodem de roomboter, en smoor, op laag vuur, voor 20 minuten (zet de kookwekker) de tenen knoflook.
- Voeg de bloem toe en roer 2 minuten totdat de bloem gegaard is. Giet er dan beetje voor beetje de melk bij, en roer totdat er een gladde saus is ontstaan.
- Kook de aardappelen in ruim 20 minuten gaar.Giet ze af en stoom ze droog.
- Pers met een pureeknijper de aardappelen, en de knoflooksaus in een grote schaal.
- Voeg de melk en boter toe, en roer dit door de puree.
- Breng op smaak met peper, zout en versgeraspte nootmuskaat.
ps. Wij aten deze puree met het sucade stoofje en stoofpeertjes, en dat bleek een verassend lekkere combinatie!
Geef een reactie