Laatst organiseerde ik de allereerste versie van Toko Beb. Een georganiseerd Indisch etentje bij ons thuis. Een vriendin reageerde enthousiast dat ze graag met haar man en haar ouders wilde aanschuiven. De vier vrije zitplaatsen van onze eettafel waren dus een mum van tijd vergeven.
Op het menu stonden veel van de gerechten die ik sinds de start van het Beb-project al had gekookt. Omdat de Indische keuken uit veel stoof gerechtjes bestaat, had ik telkens wat extra gekookt en dit bewaard in de diepvries.
Het menu
- Soto ajam
- Rendang padang
- Nasi Koening
- Atjar van komkommer
- Indonesische kip
- Sèng gèsèng
- Lelawar ajam
- Roedjak van kip
Zo viel ondanks de volle tafel de voorbereiding redelijk mee, en hield ik zelfs tijd over om een nieuw (na)gerecht uit te proberen. Namelijk Klepon, oftewel kleefrijstballletjes.
Deze kleefrijstballetjes zijn gemaakt van ketan meel en gevuld met Gula Djawa (palmsuiker). Je gaart de balletjes in een pan met heet water. Als de balletjes gaan drijven, zijn ze gaar. Vervolgens haal je de balletjes door de gestoomde kokos en zijn ze klaar om op te eten!
Het leuke van dit zachte zoete groene balletje is dat ze vrij makkelijk te maken zijn, verrassend door het gebruik van de groene kleurstof.
En, de volgende dag met het eten van de left-overs maakten we opnieuw klepon, zo lekker waren ze!
Ingrediënten
- 250 gram ketanmeel
- 250 gram kokosmelk
- 2 schijven Gula Djawa, in kleine stukjes gesneden
- 100 gram gedroogde kokos
- Een paar druppels groene kleurstof (te koop bij de toko)
Bereidingswijze
- Stoom in een stoompan de gedroogde kokos tot dat deze zacht is geworden. Heb je geen elektrische stomer, zet dan een pan water op het vuur, doe de kokos in een zeef en stoom totdat de kokos zacht is geworden.
- Vermeng in een kom de ketanmeel met de kokosmelk en een paar druppels kleurstof en kneed het tot mooie droge deegbal. Want, het deeg mag niet aan je vingers plakken!
- Vervolgens maak je van het deeg kleine rondje balletjes, ietsje kleiner dan een pingpongbal. Je maakt er een klein kuiltje in, stopt daar de suiker in en draait het balletje netjes dicht. (zie video)
- Doe de balletjes allemaal in de pan met kokend water.
- Wacht totdat ze gaan drijven, want dan zijn ze gaar.
- Met een schuimspaan vis je de balletjes eruit en rol je ze door de gestoomde kokos.
Klepon is het allerlekkerste als je ze warm eet, maar mocht je ze toch niet op kunnen kan je ze het beste invriezen!
Geef een reactie